Så blir du lagom berusad

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-11-22

Studie ska leda fram till åtgärder mot alkoholskador

Den perfekta fyllan.

Letar du också efter den?

Alkoholforskaren Kent Johnsson är den på spåren.

- 0,55 promille är helt perfekt, säger han.

lagom är bäst Max motsvarande 0,55 promille alkohol bör du dricka för att uppnå det  prefekta  ruset.

Kent Johnsson, forskare vid avdelningen för klinisk alkoholforskning vid Lunds universitet, leder ett projekt som är en del i den nationella handlingsplanen mot alkoholskador.

1600 studenter vid Luleå universitet och 1400 vid Växjö universitet ska nästa höst delta i studien som förhoppningsvis ska leda fram till ett heltäckande alkoholprogram som ska förhindra att vi svenskar skadas av alkoholen.

- Det finns inget sånt program i dag och eftersom vi vet att alkohol kan vara skadligt så är det viktigt att det finns ett sånt här program, säger Kent Johnsson.

När är det skadligt att dricka då?

- Det är svårt att säga. Men generellt kan man säga att problemen uppkommer när man lägger mycket tid vid att dricka alkohol och det är väldigt betydande för en.

Studenter bra grupp att studera

Anledningen till att studien genomförs med just studenter är att Kent Johnsson har arbetat med studenter sedan 1986.

- I början av sin studietid så dricker man huvudsakligen för att det är kul. Men i slutet av studietiden dricker man mer för att kunna hantera stressen. Då kan 25 procent av kvinnorna och 15 procent av männen relatera sin alkoholkonsumtion till stress.

Dessutom är det i åldern 18-25 man grundlägger sina alkoholvanor.

- Som man dricker när man är i denna ålder dricker man senare i livet också. Därför är det just här man ska gå in och göra en insats för dem som ligger i farozonen.

Koppling till stress

Enligt Kent Johnsson finns det en klar koppling mellan alkohol och stress.

- Man dricker för att kunna koppla av, helt enkelt, säger han.

Vad är det mer som påverkar hur mycket man dricker?

- Om man tycker det känns bättre när man dricker så ökar givetvis konsumtionen. Sedan finns det också andra bakomliggande orsaker. Om familjen man har växt upp i eller ens kompisar gillar alkohol så har man oftast samma syn själv.

Är vi svenskar ”dåliga” på att dricka?

- Vi dricker väldigt speciellt. Kanske inte så våldsamt mycket om man slår ut det på ett helt år. Men istället dricker vi väldigt stora mängder vid ett och samma tillfälle.

- Och det är inte bra. Vi får den här negativa toleransutvecklingen. Vi behöver mer och mer för att alkoholen ska ge effekt.

0,55 promille – en bra nivå

Vad är den optimala fyllan?

- Det är olika från person till person. Vid en viss promillehalt börjar saker hända i vår hjärna och redan vid små mängder alkohol får vi en belöning, en kick. Man brukar säga att den optimala promillehalten är 0,55.

Enligt Kent Johnsson hänger den så kallade kicken kvar tills att den till slut inte längre förändras eller förbättras; du blir fullare och svårare att konversera med.

Hur mycket dricker du själv?

- Dricker gärna öl till maten ett par gånger i veckan. kan bli både två flaskor till maten. Uteslutande mellanöl. Men är man på fest så dricker jag oftast mer. Då kan det bli lite drinkar och så.

Brukar du pricka in 0,55 ofta?

- Ja, jag tror jag ligger rätt bra. Ibland kommer jag upp i 0,6 och 0,7.

Så här ska du dricka

Fakta/ Alkoholkonsumtion

Marcus Noterius