Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Första tältlägret kan vara på plats inom några veckor

Publicerad 2015-10-09

Anläggs troligen på Försvarsmaktens övnings- och skjutbanor

Regeringens nya krisplan för att hantera det stora antalet asylsökande stavas tältläger.

Tälten kommer att vara vinterbonade, troligen anläggas på Försvarsmaktens övnings- och skjutbanor och sängplatserna fördelas enligt en prioriteringslista där ensamkommande flyktingbarn står överst.

Den senaste veckan har nästan 9 000 personer sökt asyl i Sverige. Trycket är hårt och behovet av boendeplatser stort.

Om det fortsätter i samma takt, har över 150 000 människor kommit till Sverige bara i år, uppgav Stefan Löfven på en presskonferens på fredagen.

Då krävs också nya metoder för att hantera situationen. I regeringens krisplan som presenterades på presskonferensen ingick möjligheten att, om det behövs, bygga tältläger för att ge asylsökande tak över huvudet.

– Läget är så allvarligt att alla samhällsaktörer måste hjälpa till. Det som sker är en av de största humanitära insatserna i svensk historia, sa Stefan Löfven.

"Tält är en sista utväg"

I nuläget finns 10 000 boplatser runt om i landet i gymnastikssalar och liknande lokaler. Det är när dessa är fyllda som tältläger kan bli aktuellt.

Uppdraget att samordna insatsen har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) fått. På måndag kommer de att träffa Migrationsverket samt Fortifikationsverket.

– Då ska vi reda ut vilka behov som finns och vilka dimensioner det handlar om. Men tält är en sista utväg, säger Anneli Söder Bergholm, ansvarig för MSB:s operativa verksamhet.

Varma och stora tält

Tälten kommer, enligt MSB, att vara vinterbonade. De kommer troligen vara av samma sort som används till boende och kontor för MSB:s egen personal vid internationella insatser. Det betyder att de kan ha egna el- och vattenverk, vattenrening och kök.

Tälten är omkring 20-30 kvadratmeter stora och där får fem till sex sängar plats.

– Vi kommer att ta fram en prioritering om vem som får tillgång till platserna först. Den viktigaste kategorin är ensamkommande flyktingbarn, säger Anneli Söder Bergholm.

"Hemskt mycket lättare"

Var i landet lägren kan komma att anläggas är oklart.

– Det vet vi inte än. Migrationsverket har ju anläggningar över hela Sverige, säger Anneli Söder Bergholm.

MSB organiserar liknande insatser internationellt, hur är det att nu göra det i Sverige?

– På ett sätt är det hemskt mycket lättare. Vi har en tydlig myndighetsstruktur med ansvar och roller. Utomlands måste vi anpassa oss till både FN:s och den lokala strukturen, säger Anneli Söder Bergholm.

Hur snabbt kan ett läger komma på plats?

– Inom några veckor, säger Anneli Söder Bergholm.

Det finns omkring 185 som finns redo att använda. Det motsvarar 1 000 boendeplatser.

– Behöver vi fler, får det beställas, säger Anneli Söder Bergholm.

Regementen och skjutfält

Den statliga förvaltningsmyndigheten Fortifikationsverket, som bland annat bistår med fastigheter och mark till Försvarsmakten, kommer troligen att få i uppdrag att hitta lämplig mark.

– Vi har inte fått något beslut än, så vi måste vänta och se vad vårt uppdrag blir, men det går i den riktningen, säger Johan Danielsson, pressekreterare vid Fortifikationsverket.

Han berättar att det kan bli fråga om mark som i normala fall används av Försvarsmakten för övning.

– Vi har tränings- och skjutfält runt om i landet. En del används mer aktivt, andra mindre. Det är i dessa områden eller nära regementen som man kan hitta platser. Vi har enorma arealer av mark, säger Danielsson.

”Kommer säkert kunna fixa”

Men en snabb etablering kräver att det "vanliga regelverket" sätts ur spel, resonerar Danielsson. 

– Miljöprövning och annat tar tid. Vi måste förändra massa saker för att gå förbi formalia som annars hindrar snabb etablering. Men det är väl vad regeringen försöker få fram nu, att det handlar om en akut situation som gör att vanliga regelverket inte behöver följas, säger Danielsson.

Kommer ni att kunna hitta mark?

– Om man tror på att MSB kan sina saker, då kommer vi säkert kunna fixa detta även om det blir stora ansträningar och insatser. Men det finns kompetens hos oss. Vi har byggt militära läger och vi kommer säkert att kunna bidra, det måste ju alla göra nu, säger Danielsson.

Följ ämnen i artikeln