Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Nu ställer vi klockan på vintertid

Uppdaterad 2015-10-25 | Publicerad 2015-10-24

I natt kan du sova extra länge.

Den gamla klassikern vintertiden är här.

Klockan tre i natt ställdes tiden tillbaka en timme.

Känner du dig extra utvilad i morgon bitti när din mobiltelefons alarm ringer så är det inget konstigt med det. De flesta mobiltelefoner kommer under natten mot söndag automatiskt att ställa om till vintertid, eller normaltid som det egentligen kallas.

Vid 03.00 ställdes tiden tillbaka en timme till 02.00.

Vakna läsare vintertidschattade glatt på Aftonbladet under timmen ”som inte finns”.

Ställ om mikron

Vintertid har vi fram till natten mellan den 26 och 27 mars 2016, då det åter är dags för sommartid.

För de som manuellt behöver ställa om armbandsuret, väckarklockan, mikrovågsugnen, kylskåpet eller klockan i sin bil, och har svårt att få det rätt, kan hjälp eventuellt hittas på till exempel denna sida.

Så ställer du om klockan

När klockan slår 03.00 på söndag morgon ställer du tillbaka den till 02.00. Eller så gör du det innan du somnar på lördagskvällen. Sedan behöver du inte tänka på det förrän i sista helgen i mars, då vi ställer fram klockan i en timme för att få mer sommartid.

Tumregeln är enkel: När utemöblerna åker fram (på våren) dras klockan fram. När de tas tillbaka (på hösten) dras klockan tillbaka.

Sju fakta om vinter- och sommartid

De olika tidssäsongerna introducerades först för hundra år sedan i ett krigsdrabbat Tyskland, där man ställde om klockan för att få mer dagsljus – och kunna spara ström. I dag är glödlampor så energisnåla att det inte gör speciellt stor skillnad.

Sommartidens egentliga uppfinnare, britten William Willett (1856-1915) föreslog redan 1907 i skriften ”Slöseriet med dagsljus” att man i april skulle ställa fram klockan 80 minuter – för att vrida tillbaka den samma tid i september. Han fick bland annat stöd av en ung Winston Churchill.

Sommartid infördes i Sverige 1980. Vintertiden är vår normaltid sedan 1870. Huvudargumentet var att Sverige borde synkroniseras med sina europeiska grannländer. I Europa hade 15 länder då infört sommartid och fler var på gång. Omställningen välkomnades bara av 26 av de 67 myndigheter som röstade om det.

I alla EU-länder är vintertiden sedan 1996 fem månader lång och gäller från sista söndagen i oktober till sista söndagen i mars.

I större delarna av Asien, Afrika, Australien och Sydamerika har man inte vinter- och sommartid. Ryssland slopade det i fjol. Och även inom de länder som har det infaller de ibland vid olika tidpunkter. I USA ställer man till exempel inte tillbaka klockan förrän i nästa vecka.

Winston Churchill beskrev sommartiden som ”En extra gäspning en morgon på våren, en extra snarkning en natt på hösten. Vi lånar en timme en natt i april och betalar tillbaka med gyllene ränta fem månader senare.”

Flera undersökningar visar att fotgängare löper tre gånger större risk att skadas av bilar efter tidsomställningen än månaden innan, vilket kan bero på att förarna går igenom en omställningsperiod när kvällarna kommer tidigare.

Källor: Toronto Sun, CNN, TT.

Se vad klockan är – ställ in tiden
rätt