Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Ryssland bötfäller nordiskt samarbete

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-09-24

"Ska ses som utländsk agent"

Nordenkontoret stämplades som en spionorganisation av Ryssland.

Nu tar Vladimir Putin nästa steg - och bötfäller de nordiska länderna med 15 450 danska kronor.

– Jag kan bekräfta det. I går beslutade samarbetsministrarna att inte betala, säger Gösta Brunnander, pressekreterare åt ministern Kristina Persson.

Följ ämnen
Ryssland

Nordiska Ministerrådet är ett samarbetsorgan mellan de nordiska ländernas regeringar.

Sedan i januari har rådet hamnat i en konflikt med Ryssland. Anledningen är att Ryssland vill stämpla Nordiska Ministerrådets kontor i St Petersburg som "utländsk agent".

Sveriges representant i samarbetet, ministern Kristina Persson (S), reagerade kraftfullt och menade att Ryssland ville markera mot Norden i den pågående frostiga relationen med Europa.

"Utländsk agent"

I samband med Rysslands agerande beslutade Nordiska Ministerrådet att lägga ner verksamheten i St Petersburg tillfälligt.

Nu har Ryssland skickat en bot till Nordiska Ministerrådet. Beloppet är på 15 450 danska kronor.

– Det står också att det kan komma en påminnelseavgift om den inte betalas, att priset dubbleras, säger Gösta Brunnander.

Boten är skickad från ryska justitiedepartementet. Anledningen är att Ryssland vill att Nordiska Ministerrådet registrerar sig som en "utländsk agent" - något som inte är ett ovanligt krav på utländska organisationer.

Kommer inte betala

Men Nordiska Ministerrådet vägrar att gå med på kravet.

– I går beslutade samarbetsministrarna att inte betala. Det skulle erkänna vår skuld som utländsk agent och det kan vi inte acceptera, säger Gösta Brunnander.

Hur reagerade ni när ni mottog boten?

– Det var naturligtvis väldigt tråkigt. Det har varit en uppskattad verksamhet inom Nordiska Ministerrådet i kontakter också med det ryska civilsamhället.

Har det kommit någon reaktion från ryskt håll?

– Frågan förbereds just nu inom Nordiska Ministerrådet så det kan jag inte säga.

Följ ämnen i artikeln