Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

al-Assad-avhoppare flydde till USA

Publicerad 2012-12-25

Jihad Makdissi.

Jihad Makdissi, tidigare talesman för Syriens regering, har fått hjälp av amerikanska agenter att fly till Washington DC, rapporterar The Guardian på nätet.

Han samarbetar med USA:s underrättelsetjänster och kan komma att beviljas asyl i landet, enligt tidningen.

Makdissi är en av de högst uppsatta personerna i president Bashar al-Assads innersta maktcirklar som hoppat av under den 21 månader långa konflikten, som skördat tiotusentals liv.

Makdissi flydde först till Beirut i Libanon och enligt uppgifter till The Guardian fick han för en månad sedan hjälp att fly till Washington. Libanesiska myndigheter har tidigare uppgett att han antingen befunnit sig med sin familj i ett kristet område i närheten av Beirut eller att han tillfångatagits och återvänt till Syrien. 

”Tagit timeout”

Den senaste utvecklingen kommer efter en månad av överläggningar som har hjälpt underrättelsetjänsten att få en bild av hur beslutsfattandet i Syrien går till.

Al-Assad-regimen som förnekar att Makdissi har hoppat av. Den menar i stället att han har tagit en tre månader lång timeout från sitt arbete. 

Hizbollahs tv-nätverk i Beirut, vars nyhetsinslag ofta ligger i linje med Assad-regimens åsikter, rapporterade att Makdissi hade uttryckt avvikande åsikter och fått sparken.

När det blev känt att han flytt Syrien lade landet ledande politiker locket på. CIA ville inte heller diskutera anledningen till avhoppet.

Var toppdiplomat

Även om Makdissi inte var medlem av den innersta kretsen kring al-Assad hade han en central position vid utformningen av regimens offentliga uttalanden.

Tidigare var han toppdiplomat på den syriska ambassaden i London. Där arbetade han nära både utrikesministern Walid al-Mouallem och informationsministern Adnan Mahmoud.

Trots den förvärrade situationen har det syriska säkerhetsstyrkorna förblivit intakt och de är beredda att bekämpa de regimkritiska trupperna.