Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Knarkdömd läkare mister sin legitimation

Publicerad 2013-04-08

Socialstyrelsen ändrar sitt beslut efter Aftonbladets granskning

Efter Aftonbladets granskning då vi avslöjade Sveriges värsta läkare begär nu Socialstyrelsen att en knarkdömd 76-årig läkare mister sin legitimation.

Det var i slutet av mars som Aftonbladet avslöjade Sveriges 33 värsta läkare.

En av dem är en 76-årig läkare med praktik i centrala Stockholm som skrev ut enorma mängder narkotikaklassade läkemedel till sina "patienter". Många var kända knarkare. På bara sju månader 2011-2012 förskrev läkaren runt 100 000 tabletter.

Polisen filmade honom på allmän plats.

– Den läkaren mötte folk på kaféer och restauranger där han satt och skrev ut recept, berättade Joakim Beland, polisinspektör för Plattangruppen Klara som arbetar mot narkotikalangning i centrala Stockholm.

Sänkte straffet

Preparaten såldes sedan vidare på den illegala narkotikamarknaden. Redan i november 2010 fick Socialstyrelsen in ett PM från polisen om läkarens förehavanden.

Han häktades i mars 2012 och dömdes i juli för grovt narkotikabrott till fängelse i fyra år vid Stockholm tingsrätt. Läkaren överklagade och Svea Hovrätt sänkte av hänsyn till mannens höga ålder straffet till tre års fängelse. Läkaren har begärt prövning i högsta domstolen.

Aftonbladets granskning visade att Socialstyrelsen är väl försiktig med att dra in olämpliga läkares legitimation.

Påverkar allmänhetens förtroende

Så trots att den 76-årige läkaren är häktad så valde Socialstyrelsen tidigare att hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd endast begära att hans behörighet att förskriva narkotiska läkemedel skulle dras in, vilket skedde i juni. Mannen hade därmed Socialstyrelsen förtroende kvar som läkare eftersom han fick behålla sin legitimation.

Men efter Aftonbladet granskning så begär nu Socialstyrelsen att HSAN drar in läkarens legitimation för att trygga patientsäkerheten. Socialstyrelsen finner att det brott som läkaren gjort sig skyldig till är så allvarligt att det påverkar allmänhetens förtroende för honom som läkare. Beslutet har fattats av bland andra Socialstyrelsen generaldirektör Lars-Erik Holm.