Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Hemlig tunnel kan vara Nordkoreas kärnanläggning

Uppdaterad 2013-02-03 | Publicerad 2013-02-02

Här kan Nordkorea gömma en underjordisk kärnanläggning.

Här kan Nordkorea gömma en underjordisk kärnanläggning.

Öppningen till den hemliga tunneln har dolts väl för att förhindra satellitövervakning, uppger Sydkoreas underrättelsetjänst.

Nu ökar oron för ett nytt kärnvapentest – som befaras bli mer avancerat än någonsin.

Kim Jong-Un.

Efter nya hot om ett tredje kärnvapentest har USA och Sydkorea utökat sin bevakning av Nordkorea.

Enligt Sydkorea kommer det tredje testet vara betydligt mer avancerat än de tidigare, 2006 och 2009.

– Det första och det andra testet kan ses som en del i Pyongyangs arbete att utveckla sin kärnvapenkapacitet. Ett tredje kan innebära att de närmar sig slutsteget, säger Sydkoreas återföreningsminister Yu Woo-ik enligt Sky News.

Dold under ett lock

Enligt analytiker kan ett tredje test innebära att landet går över till att använda uran istället för plutonium – något som skulle kunna få förödande konsekvenser för grannländernas säkerhet om något går snett.

Enligt Sydkoreas underrättelsetjänst har Nordkorea dolt en underjordisk kärnanläggning i Norra Hamgyong-provinsen. Anläggningen är dold under ett lock – innanför ska det enligt underrättelsetjänsten finnas en tunnel avsedd för provsprängningar, skriver Sky News.

Kan se på årsdagen av Kim Jong-il

Sedan Kim Jong-Un tog över styret i landet har oron växt att han tänker kombinera de uppmärksammade raketuppskjutningarna med nya kärnvapensprängningar. Tidigare i månaden hotade Nordkorea med att de var kapabla att skicka iväg raketer som har en räckvidd att nå USA.

Enligt rykten planerar Nordkorea att iscensätta det tredje kärnvapentestet lagom till årsdagen av den tidigare ledaren Kim Jong-Il döds, den 16 februari, skriver Telegraph.