Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Inbördeskrig, svält och nu kolera

Publicerad 2011-08-14

Det hårt svältdrabbade Somalia hotas nu av en koleraepidemi.

Terrorgruppen Al-Shabaab har drivits ut från Mogadishu – men rebellerna har inte lagt ner vapnen.

Och det hårt svältdrabbade Somalia hotas nu av en koleraepidemi.

– Läget nu är det värsta på över 60 år, säger Abdirahman Omar Osman, regeringens talesperson till Aftonbladet.

Abdirahman Omar Osman, regeringens talesperson.

I april i år inledde regeringsstyrkorna i Somalia en offensiv mot rebellerna i islamistgruppen Al-Shabaab i huvudstaden Mogadishu.

Efter flera hårda strider med många civila dödsoffer retirerade rebellerna från staden den 6 augusti.

– Det är en stor seger för människorna i Somalia. Den här Ramadan kommer bli helt olik den tidigare. För första gången på länge har invånarna i Mogadishu fått uppleva en fredlig natt utan skottlossning, säger Abdirahman Omar Osman, regeringens talesperson och rådgivare till Somalias premiärminister till Aftonbladet.

Inte sedan 1991 har någon regering i Somalia kontrollerat hela landet. I söder styr fortfarande Al-Shabaab. Och rebellgruppen har inga planer på att lägga ner vapnen.

I stället lovar man att fortsätta den väpnade kampen.

Hotar med gerillakrig

– Även fast de har dragit sig ut ur Mogadishu, är utmaningarna framför oss enorma. Al-Shabaab har sagt att de lämnade staden av taktiska skäl, vilket är sant. Vi förväntar oss att de kommer starta ett gerillakrig med vägbomber och självmordsbombare. Det är mer än vad vi kan klara av och vi kommer att behöva internationellt stöd om vi ska få fred och stabilitet, säger Abdirahman Omar Osman.

Regeringen har nu startat arbetet med att skapa ordning i Mogadishu. Samtidigt har man erbjudit rebellerna amnesti om de lämnar in sina vapen.

WHO varnar för kolera

Tack vare segern över Al-Shabaab i Mogadishu hoppas nu regeringen att man kan nå ut med de internationella hjälpsändningarna till folket. Somalia och hela Afrikas horn är hårt drabbat av svält.

Samtidigt varnar WHO, Världshälsoorganisationen, för att kolera i landet. Hittills i år har 4272 fall av diarrésjukdomen rapporteras i Mogadishu. 181 människor har dött av sjukdomen, och 75 procent av alla smittade är barn under fem år.

– Läget nu är det värsta på över 60 år. Svälten sprider sig i hela landet. Anledningen för ökningen är att Al-Shabaab har vägrat att släppa in hjälporganisationer i områdena de kontrollerar. Vi behöver internationellt stöd så vi kan nå ut med hjälp till alla människor i hela landet, säger Abdirahman Omar Osman.