Sexmisstänkt läkare anmäld tidigare

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-27

Landstinget i Sörmland medger brister vid anställningen av den våldtäktsmisstänkte läkaren.

Läkaren har tidigare anmälts för liknande händelser, vilket Socialstyrelsen inte ska ha informerat om.

– Det är förfärligt att inse att våra rutiner inte räckt till, säger landstingsdirektören Karin Welin till Aftonbladet.

Läkaren, i 40-årsåldern, jobbade på en vårdcentral och misstänks nu bland annat för våldtäkt på en patient. Han har tidigare anmälts till polisen och Socialstyrelsen för liknande händelser, men det upptäckte inte landstinget vid anställningen.

Karin Welin, landstingsdirektör i Sörmland, uppger att Socialstyrelsen kontaktades före anställningen. Därifrån kom utdrag om själva läkarlegitimationen och att den existerar men ingenting om tidigare misstankar, enligt Welin.

Skärpta rutiner

Man hade även kollat referenser med läkarens två tidigare arbetsgivare. Nu ska rutinerna vid anställningar ses över.

– Vi inser att vi inte gjort det tillräckligt bra och det är klart att det är jättetråkigt. Vi måste säkra upp att vi upptäcker sådana saker innan anställningar sker. Kanske ska vi kolla uppgifter från ett antal år istället för ett antal arbeten, säger Karin Welin till Aftonbladet.

Den anhållne läkaren stängdes på torsdagen tills vidare av från sin tjänst.

Ta av byxorna

Läkaren är bland annat misstänkt för sexuellt ofredande i Örebro. Dottern till en äldre kvinna berättar för Sveriges Radio Örebro att mamman sökte hjälp vid en vårdcentral för smärtor i en häl. Läkaren bad modern att ta sig byxorna och efter en stund stoppade han in fingrarna under hennes trosor.

I veckan blev den äldre kvinnan kontaktad av polisen i Eskilstuna efter sedan läkaren anmälts för en misstänkt våldtäkt.

– Hon ger Eskilstunapolisen en eloge för att den sökte upp henne och bad henne polisanmäla honom, säger dottern till Sveriges Radio Örebro.

Socialstyrelsen kan upplysa

Socialstyrelsen kan upplysa om vårdpersonal fått någon disciplinpåföljd i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), berättar Per-Anders Sunesson, tillsynschef vid Socialstyrelsen. Han säger att den misstänkte läkaren ska ha fått en varning.

– Jag tror att den här personen fick en varning 2002. Det var på grund av något som hade att göra med olämpligt uppträdande mot en kvinnlig patient, säger Sunesson.

Däremot kan han inte svara på om landstinget i Sörmland verkligen informerats om detta.

Borde vänt sig till HSAN

– Vi ska berätta om det som finns i våra register. Men det görs ju också gallringar i våra register och det här är en uppgift som ligger nio år tillbaka i tiden.

Per-Anders Sunesson säger att egentligen borde landstinget i Sörmland även ha vänt sig till HSAN.

Socialstyrelsen har även utrett läkaren efter en händelse i Örebro under 2008 efter att det kommit in en anmälan mot honom om att han ska ha varit närgången mot en kvinnlig patient. Den informationen har inte landstinget i Sörmland fått.

– Det kan jag inte tänka mig att vi har gjort. I det här fallet gjorde Socialstyrelsen en utredning, men den ledde inte till någon form av ingripande från statens sida mot honom. Det är inget som läggs i register att det har gjorts en anmälan, säger Per-Anders Sunesson.