Talar ut om mardröms- semestern

Publicerad 2011-06-09

Anna blev våldtagen – och åtalad

Åtalades Anna anmälde mannen som våldtagit henne på Greklandssemestern för tre år sedan, men anmäldes själv för förtal.

Anna anmälde hur hon släpades in i en bil och våldtogs under Greklandssemestern.

Det slutade med att hon själv åtalades för förtal.

Nu berättar hon om mardrömmen.

– En 20-åring hade aldrig överlevt det här, säger hon till Svenska Dagbladet.

Anna, en medelålders kvinna med egna tonårsbarn, är övertygad om att hon bryter mot föreställningen de flesta har om henne.

– Ung och blond är bilden av tjejen på charter som våldtas, säger hon till Svenska Dagbladet.

Samtidigt är hon övertygad om att det är just livserfarenheten och åldern som hjälpt henne genom den senaste tidens helvete.

– En 20-åring hade aldrig överlevt det här. Det gör jag. Men sånt här kan hända vem som helst.

Våldtogs i timmar

Sommaren 2008 var Anna på semester på grekiska ön Samos. Dagen före hemresan börjar hon må illa och blir hjälpt tillbaka till hotellet av en man. Hon har berättat hur han sliter in henne i en bil och kör henne till ett hus där hon misshandlas och våldtas i flera timmar.

Trots att en svensk läkare undersökte och dokumenterade skadorna lades utredningen ner. I beslutet skriver domarnämnden att det är vanligt att skandinaviska kvinnor anmälergrekiska män för att få skadestånd från försäkringsbolaget.

– Vet du vad jag fick? 400 kronor i ersättning för mitt läkarbesök, säger Anna.

I stället åtalades hon själv för förtal av den utpekade våldtäktsmannen. Vid årsskiftet fick hon ett brev där hon kallades till rättegång. En förhandling Anna vägrade närvara vid och som nu har skjutits upp till december.

”Skämmer ut sig”

När historien rullades upp i våras fick den ytterligare en dimension. Privatpersonen Jan Tordsson från Växjö skickade ett kritiskt mejl till grekiska ambassaden i Sverige. I svaret han fick gick toppdiplomaten Vassilios Bakalis till skarp attack mot alla svenska kvinnor:

”Tvärtom min vän så är det du som ska skämmas över svenska kvinnors uppträdande, på semester i alla delar av världen och med utländska medborgare i sitt eget land!”, skrev handelsattachén.

Bara timmar efter att åsikterna blivit kända offentligt fick han sparken och kallades hem till Grekland.

För Anna har historien och all uppmärksamhet den väckt tagit hårt på krafterna. I dag är hon inte längre den glada och intensiva person hon var tidigare.

Och till Samos återvänder hon aldrig.

– Jag älskar Grekland men vad som än händer kommer jag aldrig våga åka dit igen.