Dömda till döden – för tredje gången

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-10

Soldaterna vill hem till Norge

Norska soldaterna Tjostolv Moland och Joshua French har dömts till döden för mord på sin chaufför och mordförsök på ett vittne – för tredje gången i Kongo-Kingshasa.

Denna gång ska allt ha gått rätt och riktigt till i militärdomstolen i Kongo-Kinshasa. Tjostolv Moland och Joshua French döms till döden för mord och mordförsök.

Norrmännen anses skyldiga till mord, mordförsök och väpnat rån, skriver norska Verdens Gang.

Norrmännens advokat Morten Furuholmen säger att domen inte kommer att överklagas. Nu läggs all energi på att få hem norrmännen.

– Jag antar att ett avtal mellan Norge och Kongo innebär att Norge ska acceptera att Moland och French fängslas när de kommer hem, säger han till Verdens Gang.

Inte Norgespioner

Dödsstraffet används inte längre i Kongo, domen är i praktiken ett livstidsstraff.

Anklagelserna om att norrmännen spionerat för sitt hemlands räkning lades ned. Det innebär att de astronomiska summor som de två männen dömts att betala i skadestånd tillsammans med den norska staten avskrivs.

De två ska dock betala tolv miljoner dollar till chaufförens änka.

Kortklippta

De norska legosoldaterna hade tidigare långt hår och yviga skägg men är nu kortklippta.

De satt framför domaren när beslutet lästes upp i dag 11:40. Lokalen var ett garage i staden Kisangi. Förhandlingen var tänkt att hållas i stadens kulturhus men det hade dubbelbokats.

Efter att domen lästs upp lämnade de båda norrmännen lokalen utan att ge några kommentarer.

Mördade chaufför

Männen har tidigare jobbat för den norska militären och greps när de olovligen tagit sig in i Kongo. De hade flera vapen i sitt ägo och anklagades för att träna upp legosoldater i Afrika.

Männen anses skyldiga till att ha mördat sin chaufför Abedi Kasongo i Kongo den femte maj förra året. En bild där Tjolstov Moland leende torkar bort mannens blod från bilens förarsäte var en del av bevisningen. De försökte också mörda en man som blev vittne till mordet.