Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Piloten lyssnade inte på varning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-26

Flög fel – rakt in i storm

Libanesisk militär plockar upp vrakdelar.

Bara några minuter efter start störtade det brinnande flygplanet i havet utanför Libanons kust.

Nu uppger flera källor att piloten inte lyssnade på kontrolltornet utan tog fel kurs in i en storm.

Passagerarplanet lyfte från Beiruts flygplats strax efter klocka två på natten, lokal tid. Enligt uppgift var vädret mycket dåligt vid starten och många spekulerar i om vädret kan ha orsakat olyckan.

Svängde fel

Flera libanesiska ministrar uppger nu att piloten inte flög i den riktning kontrolltornet rekommenderade. I stället svängde han in i stormen, rapporterar BBC.

– En bandinspelning från flygledartornet visar att tornet sade åt piloten att undvika stormen. Men planet gick i motsatt riktning. Vi vet inte varför det hände eller om det var utom pilotens kontroll, säger försvarsminister Elias Murr.

Ingen överlevde

Klart är att planet gjorde en skarp sväng innan det störtade i havet. Räddningsmanskapet letar fortfarande i havet utanför Libanon men samtliga 90 passagerare och besättningsmän befaras ha dödats vid olyckan.

Förutom libaneser uppger flygbolaget att passagerare från Storbritannien, Frankrike, Turkiet, Ryssland, Kanada, Syrien och Irak fanns på planet. En av de saknade uppges vara hustrun till Frankrikes ambassadör.