Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Miljardsatsning på skolan från regeringen

Publicerad 2013-09-13

Oppositionen efterlyser satsning på mindre klasser

Högre löner för särskilt duktiga lärare.

Och elever som ska bli bättre på att läsa och räkna.

Regeringen avsätter 3,9 miljarder i höstbudgeten till skolan.

– Vi måste höja statusen för läraryrket, säger Jan Björklund (FP).

Alliansledarna Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD) avfyrade i dag ännu ett utspel ur den kommande höstbudgeten.

Totalt satsas 3,9 miljarder på en rad åtgärder med syfte att förbättra kunskap och kvalitet i skolan.

– Vi vill hjälpa till att vända utvecklingen med fallande resultat som vi har haft i den svenska skolan i 20 år, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

"Måste lyfta lärarna"

Framförallt var det utbildningsministern Jan Björklund som fick stå i centrum vid presskonferensen som genomfördes på Väsby skola i Stockholm.

Han slog fast att den viktigaste delen av satsningen handlar om att stärka lärarnas status genom högre löner och större karriärmöjligheter.

– Vi måste lyfta läraryrkets status och attraktionskraft i Sverige. Det är för få duktiga ungdomar som vill bli lärare och många av de duktiga lärare vi har funderar på att sluta. Det är många faktorer som bidrar till det, men löneläget är utan tvekan ett, säger Björklund.

De särskilt duktiga lärarna runt om i landets skolor som utses till förstelärare kommer att få ett lönelyft med 5 000 kronor mer varje månad. Lektorer får dubbelt så mycket - 10 000 kronor mer i lönekuvertet.

För att kunna bli förstelärare ska läraren vara legitimerad och ha visat särskilt god förmåga att förbättra sina elevers resultat.

Mer matte i skolan

Men regeringen satsning handlar också om att stärka elevernas kunskaper. Barn i år 4-6 ska från 2016 få läsa en timme mer matte i veckan, vilket år 1-3 gör från nu i höst. Dessutom ska det satsas mer på läs- och skrivutveckling genom en satsning på "Läslyftet". Den ska främst rikta sig mot lärare som undervisar i svenska och syftar till att lärarna ökad förståelse om hur undervisningen kan individanpassas så att eleverna ska få bättre kunskaper.

Ris och ros

Regeringens satsning kritiserades nästan omgående av oppositionen.

Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (S), menade att satsningar på skolan är välkomna - men menade att en rad viktiga åtgärder saknas i regeringens förslag.

– Svenska barn lär sig mindre i dag än för sju år sedan då Jan Björklund blev skolminister. Så det är klart att det är välkommet att regeringen nu säger att man vill ta tag i de här problemen, men det jag saknar är en satsning på mindre klasser, säger Andersson.

Hon hade önskat att regeringen skulle ha kopierat S förslag om att minska klasstorlekarna för de yngsta barnen.

– Regeringens skolsatsning motsvarar tre procent av allt det de lånar till skattesänkningar. Prioriterar man som dem så har man inte råd med det som skulle ge verkliga effekter, säger Andersson.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén kommenterar regeringens budgetsatsning i ett skrivet uttalande som återges av TT:

"De nya karriärtjänsterna är en satsning helt i linje med vad vi har efterfrågat. Men det måste bli ännu tydligare att tjänsterna ska bidra till skolans utveckling. Det är också viktigt att inse att detta ökar lärarnas samlade arbetsbelastning. Kommunerna måste anställa fler lärare och få kompensation för det".