Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

28 skadade i ny explosion i Bangkok

Publicerad 2014-01-19

Två explosioner detonerade i Bangkok i morse.

Antalet skadade uppges vara 28, skriver Bangkok Post.

– Det är stressat i stan just nu, säger Lars Lönnqvist, 60, som bor i Bangkok.

Lasse Lönnqvist, 60, bor i Bangkok och varnar turister från att komma. Foto: Privat.

Strax efter lunchtid i dag lokal tid, 6 i morse svensk tid, skedde ett bombattentat riktat mot demonstranter vid Victory Monument, Segermonumentet, i Thailands huvudstad Bangkok på. Det är den plats där de regeringskritiska demonstranterna håller läger.

"Jag var målet"

Protestledaren Thaworn Senneman, tidigare inrikesminister, uppger till tidningen att en okänd man setts kasta en bomb nära ett presscenter-tält bakom den scen som demonstranterna byggt upp. Han jagades av säkerhetsvakter men sköt mot gruppen som jagade honom. Bombmannen sågs fly på en motorcykel som kördes av en annan man.

Senneman tror att han själv var målet för bomben, som hamnade endast 20 meter från honom.

– Det finns inga uppgifter om utländska medborgare bland de skadade, säger Catarina Axelsson på UD Press, till Aftonbladet.

Nio döda

I fredags dog en person och flera skadades till följd när en explosion skakade en protestmarsch i centrala Bangkok.

Han blev det nionde dödsoffret för massprotesterna, som pågått i flera veckor och som syftar till att "stänga" mångmiljonstaden Bangkok och därigenom stjälpa premiärminister Yingluck Shinawatras regering. Stora delar av staden har stängts ned av de protesterande. Bangkoks båda flygplatser berörs inte av blockaderna.

De protesterande vill också stoppa det nyval som premiärministern utlyst till den 2 februari.

Svenske Lars: "Stressat"

Lars Lönnqvist, 59, har bott i 18 år i Thailand, de senaste 1,5 åren i Bangkok.

– Det är stressat i stan just nu. Folk försvinner från centrum. Jag och min fru åkte in en bit och tittade, och då var folk på väg bort. Det här är inget plus för folk. Man vet inte vilka det är som gör detta. Vilka idioter som helst kan komma fram i sådana här lägen.

I Bangkok bor nära 14 miljoner människor.

– Det här drabbar alla. Turistnäringen, hotell, allt. När det börjar bli bomber tror jag de kommer börja ledsna. Jag tror det kommer hända något den här veckan.

"Skulle skippa Bangkok som turist"

Själv är Lars Lönnqvist bor han i ett stängt bostadsområde, ett så kallat gated community, med två lyxiga höghus på 31 våningar.

– Hit kommer inte ens hundar in, så jag är inte orolig.

Skulle du vara orolig som turist?

– Absolut, det skulle jag ju vara. Turisterna är ju inne i centrum, som man ska hålla sig ifrån. Det är ingen struktur i de här människorna som håller på. Jag skulle hoppa över Bangkok om jag var turist.

UD: "Undvik folksamlingar"

"Det kan inte uteslutas att ytterligare sådana händelser kan komma att inträffa", uppger svenska Utrikesdepartementet och fortsätter:

Den senaste veckar har incidenter med skottlossning och detonerade bomber förekommit främst nattetid i Bangkok. Uppmaningen att iaktta försiktighet och undvika demonstrationer och folksamlingar gäller således samtliga de platser som omfattas eller kan komma att omfattas av protesterna, även vid de tillfällen då inga aktiva demonstrationer pågår, inte minst under kvällar och nätter.

Förhöjd säkerhetsnivå

Sedan den 25 november råder en förhöjd säkerhetsnivå i hela Bangkok efter att regeringen proklamerat att ISA, Internal Security Act, skall gälla för samtliga distrikt i staden.

ISA har förlängts till att gälla fram till den 1 mars.

Förutom Bangkok omfattas även provinsen Nonthaburi, distriktet Ladlumkaew i provinsen Patum Thani samt distriktet Bang Phli i provinsen Samut Prakarn av den förhöjda säkerhetsnivån.