Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Stämjärn kan vara mordvapnet

Publicerad 2013-11-13

Rättegången om hur Vatchareeya Bangsuan huggits ihjäl har tagit en ny vändning.

Mordvapnet, som tidigare varit en gåta, tros nu vara ett stämjärn.

– Jag höll nästan på att sätta mig på det, säger en vän till den mordmisstänkte 22-åringen enligt Norrbottens-Kuriren.

Den 22-årige mannen som är känd som Vatchareeya Bangsuans förre pojkvän är misstänkt för att ha mördat och sedan styckat och gömt den 20-åriga ex-flickvännens kropp.

Blod från Vatchareeya Bangsuan har hittats i hans bil och bostad, men polisen vet inte exakt var hon mördats, eller med vilket mordvapen.

Men nu kan frågan om mordvapnet ha fått en lösning.

Påminner om skadorna

Under gårdagens rättegång vittnade en vän till 22-åringen om ett bågformat stämjärn, som han ritat upp för polisen och som han sett ett flertal gånger i 22-åringens lägenhet, skriver Norrbottens-Kuriren. Verktyget påminner om sårskadorna på offrets kropp.

– Det kan mycket väl vara mordvapnet, säger åklagaren Anna Bergström till tidningen.
Enligt P4 Norrbotten är verktyget en så kallad skölp, ett stämjärnsliknande verktyg med en u-formad egg.

22-åringen har hela tiden förnekat att han har något med mordet att göra, men det finns en hel del bevis som talar mot honom. Polisens tekniker har hittat blodspår från Vatchareeya i bagageutrymmet på 22-åringens bil, och tejp i hans hem som är samma typ som Vatchareeya hade runt sin hals.

Pekar ut tränaren

22-åringens advokat har i stället pekat ut Vatchareeyas förre tränare som en alternativ gärningsman. Tränaren förhördes också under gårdagen i Piteå tingsrätt.

På fredag avslutas rättegången med en slutplädering, då åklagarna Anna Bergström och Ulrika Schönbeck ska lägga fram den slutliga förklaringen till varför de tror att 22-åringen genomfört mordet.

Även försvaret kommer då att framföra sin ståndpunkt om varför 22-åringen ska vara oskyldig.