Ligornas nya knep - kramar

Uppdaterad 2016-03-25 | Publicerad 2013-07-20

Vägpiraterna sprider sig över landet - ger sig på pensionärerna

Se upp för kramattacker eller falska poliser.

Nya internationella brottstrender sprider sig över landet i sommar.

– Det känns som att en kontinental bedrägerivind har hittat till Sverige, säger kriminalinspektör Lars Minnedal.

– Det känns som att en kontinental bedrägerivind har hittat till Sverige, säger Lars Minnedal.

I sommar fylls Sverige av turister, semesterfirare - och vägpirater. I flera månader har folk lurats på pengar av någon som står mitt i vägen och behöver hjälp. Trenden, som tidigare var ett sydsvenskt fenomen, har nu spridits i hela landet.

– De stannar bilister och säger sig ha fått soppatorsk, är utan kontanter och försöker byta till sig pengar mot guldföremål som ofta visar sig vara något plåtskrot, säger Erik Johansson på polisen i Västernorrland.

Kramattacker och falska poliser

När svenskarna börjar lära sig tricken kommer en ny våg av kramattacker, dövligor och falska poliser till landet. Kent Karlsson på Circa, en nationell enhet som jobbar mot kringresande brottslighet mot äldre människor, säger att brottsturisterna är ”väldigt mobila” och reser i flera bilar som de byter under tiden för att skapa förvirring.

– De kommer till Sverige under sommarhalvåret. De bor på rastplatser längs med vägarna och åker på räder under dagarna, berättar han.

– Förr stannade de bilar och försökte sälja dem guld. Under senare tid så har de övergått till att mer eller mindre pracka på personer som stannar, rycka av dem halsband och annat, säger han.

I städer kramar man pensionärer för att samtidigt bestjäla dem på smycken. På kvällarna är målet ensamma ungdomar på väg hem från krogen som får en rejäl omfamning av vad som ser ut som en glad festprisse.

– Eftersom folk har telefonen uppe 30-40 gånger i kvarten så ser man lätt vilken modell den har och vilken ficka den läggs i. Sen kanske man går in i någon, kramas och skojar lite, säger Peter Enell, kriminalinspektör på Citypolisen i Stockholm.

"Poliser" kommer åt konton

Och nya bedrägerier kan även drabba folk i hemmet. I två veckor har man i södra delen av Stockholms län dagligen fått rapporter om bedragare som låtsas vara poliser.

– Det är en ny teknik. Man säger att man är från polisen och vill göra gällande att personernas konto är hotat. Man behöver skicka någon för att kolla upp detta. På så sätt har man fått kontonummer och kortkod, säger Anders Olofsson på polisens bedrägerirotel i Stockholm. Han menar att detta främst drabbar ”de äldre av de äldre”.

Lars Minnedal, kriminalinspektör på bedrägeriroteln, säger att klassiska sommarbedrägerier som fuskasfaltering och andrahandsuthyrning av lägenheter till studenter, drunknat i det höga inflödet av bedrägerianmälningar.

– Det känns som att en kontinental bedrägerivind har hittat sig upp till Sverige. Det här är inget nytt i exempelvis Italien, säger han.

Låtsasdöva dömda

Den 3 juli dömdes två unga kvinnor och en man för bedrägeri i Norrtälje Tingsrätt. De hade spelat dövstumma och låtsas tigga pengar till organisationer inklusive de dövas riksförbund. Det var första gången någon dömdes för detta i Stockholms län.

– Det är ett synnerligen fult sätt att spela på ett handikapp och på människans sympatier för att tigga ihop pengar, säger Lars Minnedal. Han berättar att många som spelat döva uppträtt aggressivt och bara skrattat om de blivit påkomna.

– Vi är väldigt upprörda, det här är rent bedrägeri som dessutom målar ut döva som något slags hjälpbehövande, har Helena Fremnell, informationsansvarig på Sveriges dövas riksförbund, tidigare kommenterat trenden i Aftonbladet.