Efter Natomötet – Kristersson redo att åka till Ankara

Publicerad 2022-10-20

Ulf Kristersson är redo att åka till Ankara för att skynda på det svenska Natomedlemskapet.

Det sa statsministern på en pressträff efter sitt första möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, i Bryssel.

– Nato kommer bli en central del av svensk utrikes- och försvarspolitik, säger Kristersson.

På torsdagen träffade statsminister Ulf Kristersson Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel, för första gången.

Efter mötet höll de en gemensam pressträff där Jens Stoltenberg välkomnade Sveriges fortsatta process mot ett medlemskap i försvarsalliansen.

– Jag välkomnar de konkreta steg som Sverige tar för att komma in i Nato som medlemmar, säger Jens Stoltenberg.

Ulf Kristersson tackade i sin tur Jens Stoltenberg och försäkrade att Sverige kommer bidra till Natos då kallade 360-graders strategi så snart som ett medlemskap är möjligt.

Kristersson mötte även Ursula von der Leyen.

– Sveriges medlemskap i Nato kommer bli en central del av svensk utrikes- och försvarspolitik. Vi kommer stärka det militära försvaret till Nato-standard så snart som möjligt, säger Ulf Kristersson.

Under pressträffen nämnde Ulf Kristersson även den trilaterala överenskommelsen som ingicks i samband med Natos toppmöte i Madrid, i juni. Det är ett avtal mellan Sverige, Finland och Turkiet – och där Nato har full insyn – för att bekämpa terrorism.

Enligt Kristersson ska Sverige arbeta hårdare med kontraterrorism, delta i fler internationella samarbeten inom EU för att bekämpa terrorism. Han sa även under pressträffen att han är redo att åka till Ankara för att skynda på processen in i Nato.

Erdogan.

Följ ämnen i artikeln