Greve och rymdstensjägare gör upp om meteorit i rätten
Publicerad 2022-11-23
Meteoritjägarna vill behålla sitt fynd.
Men en rymdintresserad greve hävdar bestämt att stenen tillhör honom.
Snart avgörs vem som har rätt till meteoriten som slog ner utanför Enköping för två år sedan.
– Jag har ett stort rymdintresse, så är det, men oavsett är det en principfråga, säger greve Johan Benzelstierna von Engeström.
En lördagskväll för två år sedan lystes himlen plötsligt upp av ett mystiskt ljusfenomen. Hundratals personer, från Örnsköldsvik till Öland, hörde av sig till redaktionen med sina vittnesmål.
Det visade sig vara en bolid, en ljusstark meteor. När ljusskenet lagt sig hördes ett muller. Nära byn Fjärdhundra utanför Enköping slog en meteorit ner.
Nyheten fick rymdstensjägare att vallfärda till platsen. Efter två veckors letande och beräknande lyckades geologerna Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist hitta den 14 kilo tunga järnmeteoriten i ett skogsområde.
– Det var en uppenbarelse jag inte haft förut. Jag har tidigare hittat meteoriter i Sverige och utomlands, men det här överträffar allt. En emotionell stund som övergick i chocktillstånd, säger Andreas Forsberg till SVT Nyheter.
Greven: ”En principfråga”
Därefter uppstod konflikten. Meteoriten slog ner på mark som tillhör greven Johan Benzelstierna von Engeström. Han anser att stenen tillhör honom och har tagit frågan till domstol. På måndagen och tisdagen hölls förhandlingar i tingsrätten i Uppsala. Dom meddelas 20 december.
Varför vill du behålla meteoriten?
– För att det inte är en del av allemansrätten att ta värdefulla ting från annans mark. Det kräver markägarens tillstånd. Det är en principfråga, säger Benzelstierna von Engeström.
Du ser dig som en företrädare för det rätta och riktiga här?
– Jag har ett stort rymdintresse, så är det, men oavsett är det en principfråga. Jag har många exempel från fastigheten där meteoriten hittades där man missbrukar fastigheten genom att lyfta upp vägbommar, tjuvskjuta älgar eller använda veteåkrar som ridvägar.
Nu är det en meteorit som slagit ner. Går det att jämföra?
– Så är det absolut. Men bara för att en händelse är unik så innebär det inte att allemansrätten går in. Det är solklart.
Vad vill du göra med meteoriten?
– Jag vill att den kommer forskningen till gagn och så fort som möjligt hamnar på ett svenskt museum för att öka intresset för rymden och forskning, framförallt för den unga generationen.
Rymdstensjägarna: ”Allemansrätten”
Det finns emellertid ingen tydlig lagstiftning för äganderätten till meteoriter. Rymdstensjägarna Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist anser inte att meteoriter automatiskt ska betraktas som markägarens egendom.
Tvärtom menar geologerna att allemansrätten borde gälla, bland annat eftersom att meteoriter saknar ”varaktig anknytning” till marken.
– Traditionellt sett har alltid upphittaren kunnat behålla meteoriter. Det borde vara allemansrätten som gäller, precis som att man får plocka enstaka stenar i naturen när man prospekterar efter malm, säger Andreas Forsberg till Upsala Nya Tidning.
Rymdstenen befinner sig just nu på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm som inväntar ett avgörande i ägarfrågan. Geologerna vill att den ska bli kvar där.
Stenen, den tredje järnmeteoriten som hittats i Sverige, har fått ”Ådalsstenen” som tillfälligt namn.
”På grund av en konflikt om ägarskapet av meteoriten har vetenskapliga undersökningar inte påbörjats och av denna anledning har meteoriten ej heller ett officiellt namn ännu” skriver Sveriges geologiska undersökning.
Aftonbladet har sökt Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist.