Tjörnhammar mot comeback efter blackouten – favorit till toppjobb

Publicerad 2023-08-30

Han utmålades som arkitekten bakom chockhöjda politikerlöner och tystnade i 26 sekunder under en intervju.

Men nu är Staffan Tjörnhammar på väg mot comeback.

M-politikern pekas ut som en av favoriterna till att bli ny kommunstyrelseordförande i Norrtälje.

Lokalpolitikern Staffan Tjörnhammar blev rikskänd efter den uppmärksammade SVT-intervjun där han stod tyst i 26 sekunder.

Frågan, som det dåvarande kommunalrådet hade svårt att svara på, handlade om huruvida pengarna som gick till att kraftigt höja kommunpolitikernas löner inte hade kunnat gå till något annat.

– Den tråkiga sanningen är att jag inte tänkte på någonting. Jag kunde inte samla mina tankar. Jag fick en blackout. Vi var inne på arbetstimme 13 och hade jobbat i högt tempo länge, sa han till SVT Stockholm.

Veteranen: Svår position

Tjörnhammar valde därefter att lämna sina uppdrag som kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Men nu kan han vara på väg tillbaka. På onsdagskvällen utser Moderaterna sitt förslag till ny kommunstyrelseordförande och enligt Norrtelje Tidnings uppgifter är Tjörnhammar en av favoriterna.

 Staffan Tjörnhammar kan bli kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje, enligt förhandstipsen.

M-veteranen Bo Wetterström tror dock att Tjörnhammar befinner sig i en svår position efter den uppmärksammade avgången.

– Vi kan säga att det är väl ingen merit, men det är här är politik och han är inte ensam i det här. Det har hänt saker i vårt parti och att det dragit ut ett år nu vilka som ska sitta i koalition och regera är ett jätteproblem för partiet. Jag kan säga såhär: Det är rörigt, säger han till Aftonbladet.

Har du någon favorit inför valet?

– Jag tror på mig själv. Jag har ingen bestämd uppfattning. Det är en omröstningen och det kan dyka upp kandidater precis före mötet, så det är öppet lopp.

Tjörnhammar vill själv inte kommentera chanserna att bli vald.

”Jag kan inte kommentera våra interna processer utan hänvisar alla frågor från media till Ida Karlbom på förbundet, som hanterar det”, skriver han i ett sms till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln