Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Stubb: När fosterlandet kallar ställer man upp

TT

Publicerad 2023-08-16

Samlingspartiets kandidat inför presidentvalet i Finland blir tidigare statsminister Alexander Stubb.

Som socialdemokratisk kandidat vill partiledare Sanna Marin se EU-kommissionären Jutta Urpilainen – men besked kommer först i november.

Finlands tidigare statsminister Alexander Stubb bekräftade under onsdagen att han ställer upp som presidentkandidat nästa vinter.

– När fosterlandet kallar ställer man upp, säger Stubb på en presskonferens, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Beskedet var väntat sedan statsminister Petteri Orpo, som även är det borgerliga Samlingspartiets ordförande, i måndags fick med sig en enig partistyrelse bakom förslaget.

Formellt kommer Stubb att nomineras vid ett möte i höst.

Vem socialdemokratiska SDP:s presidentkandidat blir är inte fastställt ännu. Men partiledare och tidigare statsminister Sanna Marin hoppas på EU-kommissionären Jutta Urpilainen, rapporterar Yle.

Under partiets sommarmöte på onsdagen meddelade Marin att hon har bett Urpilainen att ”ställa sig till förfogande för den här krävande uppgiften”.

– Personligen hoppas jag få rösta på Jutta Urpilainen i presidentvalet nästa år, säger hon i ett tal.

Urpilainen själv meddelade att hon kommer att ge besked om en eventuell presidentkandidatur i november.

Först ska hon utreda om det går att kombinera presidentkandidaturen med uppdraget som EU-kommissionär, säger hon enligt Yle.

Presidentvalet i Finland hålls den 28 januari 2024. Om ingen av kandidaterna får mer än hälften av rösterna hålls en andra omgång den 11 februari.