Barnens mardröm i Rafah: Hunger, köld och smärta

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-02-14

Nätterna är iskalla, hungern påtaglig och ingenstans finns skydd eller tillräckligt med mat. Situationen för de över 600 000 barn som flytt kriget för Rafah i södra Gaza är värre än en mardröm.

– Om Israel går vidare med sin markoperation i Rafah väntar katastrof, varnar Soraya Ali, mediechef på hjälporganisationen Rädda Barnen.

Från lokalkontoret i Jordanien står hon i tät kontakt med de omkring 25 kollegor som är kvar i Gaza. De flesta är lokalanställda, och liksom övriga befolkningen har de flytt till Rafah vid gränsen mot Egypten där fasansfulla scener nu utspelar sig.

– På sjukhuset finns inget morfin. Mina kollegor fick in en liten flicka med 80-procentiga brännskador, skrikande av smärta. De kunde inte lindra hennes plågor, säger Soraya Ali.

En enda kuvös

Den enorma stress som det innebär att leva i krig gör också att många gravida föder för tidigt. På sjukhuset finns i princip inga förnödenheter. Soraya Ali berättar om kejsarsnitt som utförs utan bedövning och förtvivlade läkare som måste välja vilket av alla för tidigt födda spädbarn som ska få plats i den enda kuvösen.

– Den enda vägen framåt är ett definitivt eldupphör och därefter ett konstant inflöde av hjälp. Människor är på gränsen till svält, säger hon med skärpa.

Under de fyra månader som gått sedan terrorstämplade Hamas attackerade Israel och kriget började har Gazaborna om och om igen fått order att evakuera. Över hälften av det Hamasstyrda områdets befolkning, omkring 1,3 miljoner människor, är nu inträngda i Rafah. Därifrån finns ingenstans att fly. Och att återvända norrut är otänkbart på grund av förstörelse och mineringar.

– 600 000 av dem är barn. De allra flesta bor i enkla tält eller under bar himmel i öknen. Blotta tanken på sprängämnen och räder mot dem är fruktansvärd, det skulle slå oproportionerligt mot kvinnor och barn, säger Soraya Ali.

Blir stumma

För barnen i lägren är natten frysande kall. Dagarna består av timmar i kö för, i bästa fall, en bit bröd. Tillgången till rent vatten är dålig och avlopp finns inte. Rädda Barnen har rapporter om sjukdomar som sprider sig: barn hostar svårt och många har blodiga diarréer. Men det är omöjligt att ta prover.

Många av barnen är ensamma och traumatiserade. Men här finns varken skolor eller mentalt stöd för de tusentals som sett anhöriga dö eller själva förlorat en lem.

– På kort sikt tampas de med mardrömmar, sängvätning och förlorad talförmåga. På lång sikt påverkas hela kroppen och människan. Vi har psykosociala team på standby, men kan inte skicka in dem i Gaza utan ett avtal om eld upphör.