Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Långt fängelsestraff i kopplerihärva

Publicerad 2015-05-15

Fem och ett halvt års fängelse för att ha varit hallick åt tolv prostituerade kvinnor.

Nu döms en ex-advokat som huvudman i en stor kopplerihärva i Polen och Sverige.

– Det uppdagades när en av kvinnorna kastades ut, säger rådmannen Britt Björneke.

En tidigare advokat i Polen döms för att ha rekryterat tolv polska kvinnor i Polen och Sverige och utnyttjat dem som prostituerade. Det meddalar Södertörns tingsrätt i dag. Han har med annonser på internet sökt efter kvinnor att sälja.

Mannen har tagit hälften av pengarna kvinnorna fått när de sålt sex, för runt 2 miljoner kronor.

De sexuella tjänsterna har sålts i annonser med sexbilder på internet. Kvinnorna har skjutsats till torskarna.

– De har haft en lägenhet i Södertälje och en villa i Huddinge. Det uppdagades när en kvinna som inte ville vara med längre kastades ut från huset. Ett vittne kontaktade polisen åt henne och avlyssningen påbörjades, säger rådmannen Britt Björneke.

Döms för väldtäkt

I slutet av augusti slog polisen till mot prostitutionshärvan. De huvudmisstänkta har suttit häktade sedan början av september.

Juristen har också våldtagit en av de polska kvinnorna. Vid två tillfällen har han utnyttjat hennes utsatta situation, beroendeställning och allvarliga rädsla för honom, enligt tingsrättens ordförande Britt Björneke.

– Hon kom till Sverige helt utan pengar och hade bara haft kontakt med honom. Hon kände inte till området överhuvudtaget och var helt beroende av honom för att få pengar.

Utvisas i tio år

I bevismaterialet fanns avlyssnade telefonsamtal, annonser på olika sexsajter och granskningar av juristens inkomster från karriären som hallick.

– Alla hans räkenskaper hittades i hans bil. Han hade fört detaljerade kolumner med kvinnorna och deras försäljning, säger Britt Björneke.

Straffet är fem års fängelse för grovt koppleri och våldtäkt. Juristen ska också betala 1,6 miljoner kronor till svenska staten för vinsten han gjort. Han utvisas och förbjuds att återvända till Sverige på tio år.

Juristens flickvän sedan sex-sju år, en juridikstudent som sålt sex och även hon utnyttjats av mannen, döms till åtta månaders fängelse för medhjälp till grovt koppleri. Hon har hjälpt till med att inkassera pengarna och överföra dem till Polen.

Torskar torskade

En annan man döms till tre månaders fängelse för medhjälp till koppleri. Han har kört ut kvinnorna till sexköpare.

Tingsrätten har även dömt en man till villkorlig dom och samhällstjänst för stöld och misshandel av två kvinnor som kommit till hans lägenhet i syfte att sälja sex.

Fem män döms för köp av sexuella tjänster och en man för försök till det.