Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

De flesta lägger sin röst på pappas parti

Publicerad 2015-04-30

Felicia Ohly, 26, är vänsterpartist, precis som pappa Lars.

Tar du täten i förstamajtåget – eller hör du till dem som aldrig skulle drömma om att demonstrera?

Oavsett vad – kan du skylla på mamma och pappa.

– Nära åtta av tio svenskar ärver sina föräldrars politiska åsikter och röstar som de blivit uppfostrade, säger statsvetaren Magnus Hagevi, som forskar i politiska beteenden.

Om du är röd, grön eller blå - beror på HUR de stora frågorna avhandlades hemma vid köksbordet när du var liten. Tyckte dina föräldrar om kärnkraft gör du förmodligen också det - 20 år senare. Och om Palme var mammas och pappas hjälte – japp, då vurmar du sannolikt för Löfven och röda rosor.

Starkare till höger

Enligt Magnus Hagevi är det politiska arvet snäppet starkare på högerkanten – speciellt om det var din pappa som högljutt förespråkade blå politik.

– Det här handlar om traditionella könsroller. Vi människor tenderar att ta efter personer med hög status, och i vårt samhälle förknippas ofta män med saker som ger hög prestige, vilket barnen lär sig, och därför blir pappas åsikter viktigare.

Mer olydiga

Barn som växer upp med vänstersympatisörer är inte riktigt lika politiskt lydiga som borgarbarn – även om det senaste valet visar att pendeln börjar svänga. 

Och att allt fler rödgröna får sina småttingar att gå i samma politiska fotspår, som de själva.

Ofta behöver vuxna inte ens avslöja sina partitillhörigheter eller trumma in värderingar –barnen snappar upp vad som gäller ändå.

– Föräldrar vill gärna tro att de är opartiska men både svensk och internationell forskning visar att vi påverkar våra barn. Om mamma skakar på huvudet varje gång statsministern pratar på tv, kommer barnen att förknippa statsministern med något som inte är bra, fortsätter Magnus Hagevi.

"Visst har han påverkat mig"

De har gått många förstamajtåg ihop, och det har blivit mycket politikprat vid köksbordet.

I dag är förre vänsterledaren Lars Ohlys dotter Felicia, 26, aktiv i Ung Vänster.

Lars Ohly gick med i vänsterpartiet som 22-åring. Felicia Ohly är nu andre vice ordförande i Ung Vänster. De är överens: Självklart påverkas barnen av föräldrarnas värderingar. Dessutom röstade även mamman vänster.

– Jag har varit så otroligt engagerad, det är omöjligt att det inte skulle märkts hemma, säger Lars.

Ingen press

Men han säger bestämt att han inte försökt pracka på Felicia partipolitik:

–Jag har velat överföra sunda värderingar som att vara emot förtryck, diskriminering, rasism och sexism. Däremot inte någon specifik partifärg.

Stämmer det, Felicia? Så säger de flesta föräldrar enligt forskningen...

– Ja, det gör det faktiskt.  Jag har så klart blivit påverkad av pappas engagemang och sättet att se på människor och samhället i stort, men inte till att bli just vänsterpartist.

Lars tycker att det är viktigt att inte försöka få barnen att rösta på något specifikt parti eller exakt livsåskådning.

– Religion och ideologi måste växa fram inifrån. Min pappa var präst och även mamma var väldigt troende. Själv har jag ingen gudstro, och det är inget de lagt sig i. Det var väldigt fint av dem.

Var går gränsen för vad du skulle tolerera för åsikter från din dotter?

– Allt som har med rasism att göra, att hon skulle stödja någon sorts förtryck eller diskriminering. Att någon man älskar hamnar så fel vore hemskt.

Felicia tycker inte att det finns några nackdelar med att bli påverkad hemifrån.

– Inte för mig i alla fall, säger hon. Jag har fått en fördjupad förståelse för samhället och människor, och har utvecklats genom alla diskussioner.

Om hon själv blir mamma kommer hon att göra på samma sätt som föräldrarna.

– Det är jätteviktigt att prata med barnen om värderingar och visa på orättvisor i samhället. Det räcker med att gå utanför dörren för att se människor som är hemlösa. Då måste vuxna kunna erbjuda en förklaring.