Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Migrationsverket kräver mer pengar

TT

Publicerad 2018-11-23

Migrationsverket varnar för längre handläggningstider, fler fast i mottagningssystemet och minskat återvändande, om myndigheten inte får mer pengar. Arkivbild.

Längre handläggningstider, fler fast i mottagningssystemet och minskat återvändande. Det kan bli konsekvensen om Migrationsverket inte får mer pengar, varnar myndigheten i sin nya prognos.

"En alltför liten budget de kommande åren riskerar att slå mot Migrationsverkets fortsatta utveckling", skriver verket i ett pressmeddelande.

På grund av det oklara politiska läget är det inte klart hur mycket pengar Migrationsverket får nästa år. I prognosen utgår man från beräkningar som bygger på den budgetproposition som riksdagen beslutade om förra hösten, vilket innebär en betydande minskning av myndighetens anslag.

Under 2018 har Migrationsverket genomfört omfattande neddragningar. Det har resulterat i både lägre bemanning och produktivitet, skriver verket. Exempelvis sänks nu prognosen över antalet ärenden som Migrationsverket kommer att hinna avgöra från 50 000 till 47 000.

"Det handlar om att folk slutar, vi tappar viktig kompetens och blir mindre effektiva", säger Henrik Holmer, Migrationsverkets planeringschef, i pressmeddelandet.

Vad gäller antalet asylsökande till Sverige bedömer verket att det ligger på en fortsatt stabil nivå.

Följ ämnen i artikeln