Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Folkpartiet: Inför värnplikten igen

Publicerad 2014-07-05

Folkpartiet vill kunna kalla in unga män och kvinnor igen.

Anledningen är Rysslands upprustning och allt mer aggressiva militärövningar.

– Försämringen av omvärldsläget går mycket snabbt, säger Allan Widman (FP) till SvD.

Riksdagen avskaffade värnplikten 2009. Nu vill Folkpartiets ledamot i försvarsutskottet,  Allan Widman, återinföra den. Enligt honom skrev Riksdagens försvarsutskott vid avskaffandet att värnplikten kunde aktiveras igen under två förutsättningar:

En försämring av omvärldsläget eller att försvaret inte kunde bemannas.

– Bägge de förutsättningarna är nu uppfyllda, säger Allan Widman till SvD.

"Det duger inte"

Han pekar ut Rysslands upprustning, allt mer aggressiva militärövningar och annektering av Krim som anledningar till varför vi måste stärka försvaret.

Att yrkesförsvaret inte beräknas vara bemannat med soldater förrän 2024 duger inte, säger han till tidningen. Problem med att behålla soldater som rekryteras till utbildning är ett annat problem.

– Problemet är att alltför få fullföljer och fortsätter i försvaret. Därmed blir inte den krigsorganisation som riksdagen beslutat om bemannad med nya soldater. Vår möjlighet att gå i land med detta i närtid är obefintliga. Detta duger inte och vi kan inte längre skjuta problemen framför oss, säger Allan Widman till SvD.

Fylla luckor

FP öppnade redan i vintras för att införa viss värnplikt. Om Widmans förslag blir verklighet är det däremot inte tal om att som förr kalla in 10 000-tals unga till allmän värnplikt. Det handlar istället om att fylla de luckor som finns i förbanden.

Även Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vill återinföra värnplikten, skriver SvD.

Följ ämnen i artikeln