Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Terrorforskaren: Vi är inte immuna

Publicerad 2014-09-20

Anhängare till jihadistgruppen Islamiska staten har misslyckat att genomföra sina planerade terrordåd i Norge, Australien – och nu senast Belgien.

Trots det ökar hotet mot Europa – och även Sverige – enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Det är inte fråga om, utan när något händer, säger han.

Nyligen blev det känt vilket typ av terrordåd anhängare till jihadistgruppen Islamiska staten (IS) planerade att genomföra i Norge i somras. Miltanta extremister skulle ta sig in i ett slumpvis utvalt hem och döda familjemedlemmar.

Det uppgav NRK, som också berättade att en knivattack mot en folkmassa var en annan möjlig plan från IS-anhängare.

Liknande "demonstrationsmord" har även avvärjts i Australien.

”Konkreta” planer i Belgien

I dag blev det också känt att flera attacker planerats av IS-anhängare i Belgien. Det skulle likna attentatet tidigare i år, i maj, mot Judiska museet i Bryssel. Då dödades fyra personer.

Terrorplanerna ska ha varit "konkreta", uppger den belgiska dagstidningen L'Echo, som hänvisar till anonyma källor.

Åklagarmyndigheten i Belgien har på lördagen bekräftat att de efter att ha granskat unga belgare som stridit i Syrien, gripit flera personer.

– Vi jobbar heltid med problemet med återvändande soldater. Vi arbetar med säkerhetstjänsterna och det har gjort att vi kunde utföra flera operationer och arresteringar, säger Jean-Pascal vid den belgiska åklagarmyndigheten.

De ”värsta” är kvar

Även till Sverige har personer som stridit med IS, eller liknande organisationer, återvänt. Mellan 30 och 40, enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (CATS) på Försvarshögskolan.

– De som kommit hem är inte de tyngsta personerna. De värsta, den största risken, är inte hemma utan kvar och strider. Det har säkerhetstjänsterna understrukit, säger han.

Med anledning av händelserna i Belgien, Norge och Australien har hotet ökat mot hela Europa, även Sverige, hävdar Magnus Ranstorp.

– Det är inte fråga om, utan när något händer. Vi är inte immuna på något sätt. IS pekar själva ut att de ska slå till mot vissa stater i Europa, framför allt de som varit krigförande mot dem, säger han.

Säpo håller fortsatt låg profil

2010 höjde Säkerhetspolisen (Säpo) hotnivån – från låg till förhöjd – för terrorism riktad mot Sverige. Till skillnad från de norska myndigheterna, som i somras öppet varnade allmänheten för att ett terrorattentat planerats, har Säpo hållt en låg profil om IS framfart.

– De gillar att jobba i det tysta, spana, lägga pussel och göra personutredningar. Bakom kulisserna jobbar de i högtryck. Det är så pass många individer som är viktiga att undersöka, volymen gör det därför ännu svårare att hantera, säger Magnus Ranstorp som kallar hotet från IS "läskigt".

– Men man ska se det i det breda perspektivet, man ska inte vara orolig. Naturligtvis känns det som en flodvåg av incidenter och att det är turbulent och osäkert. Men man ska ha fullt förtroende för att Säpo kan hantera dessa frågor, säger Magnus Ranstorp.