Stulna varuavskiljare gäckar handlarna

Publicerad 2014-06-09

För den stora massan är varuavskiljaren en petitess.

Men varje år försvinner mängder av "kassapinnar" från affärerna.

Vad som händer de små pinnarna är okänt – på nätet florerar flera mystiska teorier om deras öde.

Prylen kallas "kassapinne" eller varuavskiljare och är en välkänd syn för de flesta matvarukunder.

Men för någon eller några är pinnen ett hett byte.

Allra värst drabbad är City gross i Kungens Kurva, enligt en undersökning som DN gjort.

– Totalt sett så försvinner 200-300 pinnar per år. Några av dem har säkert blivit trasiga och tagna ur trafik men det är klart att några också stjäls, säger Johan Edman, stormarknadschef på affären till Aftonbladet.

Var tionde saknas

Företaget Invision i Göteborg förmedlar varuavskiljare till butiker över hela landet och bekräftar det stora bortfallet.

När medarbetarna på företaget ska byta ut varuavskiljare brukar några hittas under kassorna. Men trots det saknas upp till var tionde "kassapinne", enligt vd:n Mattias Asserståhl.

– Nästan varje gång är det färre varuavskiljare som vi hämtar än vad vi lämnar. Det är en 5-10 procent som saknas varje gång, säger han.

Vad som händer med "kassapinnarna" är höljt i dunkel.

På nätet florerar flera teorier. Enligt användare på ett nätforum används kundpinnarna för att mosa droger med samt som förvaringsplats för droger.

Enligt andra spekulationer är varuavskiljarna ett hett byte för entusiaster som samlar på pinnar från olika affärer.

"Småhandlare stjäl"

På branschorganisationen Svensk handel uppger man att vissa butiker är hårdare drabbade än andra. Per Geijer, säkerhetsansvarig på organisationen, misstänker att pinnarna hamnar hos småhandlare:

– Den vanligaste är att den används i någon butik någonstans. Och att de används som planteringspinnar i grönsaksland. Det mest sannolika är att de används som de ska, i andra butiker. Men eftersom vi inte spårat dem så vet vi inte, säger han.

Johan Edman på City gross har ytterligare en teori:

– Kanske har man dem som apportpinne till hunden eller som stafettpinne. Det är ett jäkla mysterium det här med pinnarna.