Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Wolfgang Hansson: Därför är en 17-årig pojke Kinas skräck

Han är bara 17 år med redan en veteran i proteströrelsen.

För Kina är Joshua Wong ett rött skynke i försöken att "Kinafiera" Hongkong.

Fysiskt är han en liten, smal och tunn tonåring som minst av allt ser ut att kunna utgöra ett hot mot en jättenation som Kina. Men skenet bedrar. Bakom den späda kroppen finns en beslutsamhet och vilja av stål.

Redan som 15-åring utmanade han de Kinalojala makthavarna. På order från Peking försökte regeringschefen Leung Chun-ying för två år sedan införa undervisning i "patriotism och moral". En omskrivning för att tvinga alla Hongkongs elever att genomgå en form av hjärntvätt i kommunistpartiets förträfflighet.

Joshua Wong bildade studentgruppen Scholarism och drog igång en kampanj för att stoppa det nya ämnet. De satte sig på gräsmattan framför Leungs kontor, slog upp tält och vägrade flytta på sig. Vid en tidpunkt var det så många som 120 000.

Skjuta fram

Mot alla odds lyckades de. Leung beslöt sig för att åtminstone tillfälligt överge sina planer och skjuta fram dem till 2015.

Nästa kamp för Joshua Wong var att få till de allmänna val av Hongkongs lokala styre som Peking utlovat till 2017. Redan i somras - före den nu största gruppen Occupy Central tagit till gatan - drog hans grupp igång demonstrationer och en bojkott av undervisningen. Den här gången möttes de av kravallpolis.

Wong och 500 andra studenter arresterades för "olaga intrång". Medan de flesta släpptes tämligen omgående hölls Wong fängslad i nästan två dagar vilket fick många nya att gå med i protesterna. Även om en del vill gå lugnare fram.

Myndigheterna i Kina hade redan klassat den unge mannen som en fara för fastlandet. Själv hävdar han att han finns med på en lista som identifierar hot mot kommunistpartiets maktmonopol. Myndigheter i Kina har flera gånger pekat ut hans grupp som "extremister".

Friheter under press

De har också försökt smutskasta honom genom att anklaga Wong för att ha tagit emot pengar av CIA för att uppvigla sina studentkamrater. Något som han föga förvånande förnekar.

När britterna lämnade över kronkolonin till Kina 1997 skrevs ett avtal som garanterade Hongkong en hög grad av demokrati och medborgerliga friheter som inte existerar på det kinesiska fastlandet. Allt enligt formeln "ett land, två system".

Men i handling har Kina en längre tid visat att man nog helst vill ha "ett land, ett system". Media i Hongkong utsätts ständigt för tryck att rapportera Kinavänligt. De fria domstolarna står också under press. Försöken att genom utbildningsväsendet "hjärntvätta" Hongkongs unga i det kinesiska systemets förträfflighet är ett annat tecken liksom löftesbrottet om allmänna val.

Denna förskjutning mot diktatoriska metoder har fått framförallt Hongkongs unga att sparka bakut.

Dyslexi

Joshua Wong är en rätt osannolik protestledare. Redan som ung led han av dyslexi men är ändå begåvad med en osedvanlig förmåga att få andra studenter att lyssna. Han kommer från ett medelklasshem där mamman är hemmafru och pappan arbetar i ett stort multinationellt företag. Sedan tidig ålder har han intresserat sig för sociala klyftor.

– Jag har alltid undrat varför mitt liv är så bekvämt medan andra har så lite, säger han i en intervju med tidningen The Straits Times.

Så talar knappast en beundrare av otyglad kapitalism.

Han var inte ens född när studentprotesterna på Himmelska Fridens torg slutade i en massaker 1989 men han har sagt att det han hört har gett honom inspiration att föra kampen vidare.

Det ryms uppenbarligen en rejäl dos mod i den späda kroppen.