Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Efter elnätupproret: Elbolagen granskas

Publicerad 2011-06-16

Kallar till specialmöte Aftonbladets reporter Carina Bergfeldt lämnar över läsarnas tunga protest till Maud Olofsson – som säger att hon tar läsarnas oro på allvar.

Grattis, alla Aftonbladetläsare.

Era underskrifter var inte förgäves.

Nu ska elnätsbolagen äntligen granskas.

Så läser du din elräkning Klicka på bilden för en större version.

Det är 4 000 kronor dyrare att vara elnätkund hos Fortum i Västra Svealand än det är att tillhöra det billigaste alternativet, Luleå Energi Elnät.

En räkning som du som konsument inte kan protestera över.

Eftersom elnätbolag kan man, till skillnad från elbolag, varken välja eller välja bort.

380 000 underskrifter

Aftonbladet startade i våras elnätupproret, en kampanj för att protestera mot hur vissa elnätsföretag chockhöjde sina priser med över 30 procent – på konsumenternas bekostnad.

Responsen från er läsare blev enorm. Över 380 000 skrev på upproret, som överlämnades till energiminister Maud Olofsson (C).

Ska granskas

Nu, fem månader senare, har regeringen beslutat att utreda vad prishöjningarna egentligen beror på.

Enligt näringsministern har några av elnätsföretagen skyllt prisökningarna på att det blev dyrt när de tvingades slå ihop koncesssionsområden, men regeringen litar inte på den förklaringen, skriver SVT.

– Jag tycker att konsumenternas roll är viktig och att nätbolagens prissättning måste ligga på rimliga nivåer så därför vill jag att Energimarknadsinspektionen tittar på hur det faktiskt ser ut, skriver energiminister Maud Olofsson i ett pressmeddelande.

”Har kompetens”

Energimarknadsinspektionen, den myndighet som alltså ska utreda prisökningarna, har tidigare kritiserats för att stå på elnätbolagens sida och inte på konsumenternas. Detta verkar dock inte oroa energiministern.

– Energimarknadsinspektionen har kompetens att granska allt detta, säger Maud Olofsson till SVT.