Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Nya orkanhotet mot USA: Katia

Publicerad 2011-08-31

STORMEN KATIA  En ny storm närmar sig USA - Katia. Just nu blåser stormen upp till 100 kilometer i timmen. Om tre dagar väntas den nå USA:s östra kustlinje.

Orkanen Irene drog nyss förbi och orsakade 40 dödsfall.

Nu hotas USA av ännu en tropisk storm: Katia.

– Vi måste hålla ögonen på den, säger Richard Pasch på National Hurricane Center i USA.

Katia rör sig snabbt över Atlanten och tilltar hela tiden i styrka. Vindarna är uppe i orkanstyrka. I byarna blåser stormen upp till 100 kilometer i timmen. Orkanen väntas nå USA:s östra kustlinje om tre dagar. Den har nu nått Kap Verde-öarna och rör sig i nordvästlig riktning, enligt AP.

”Långt ute”

Richard Pasch på USA:s orkanforskningsinstitut NHC ville i går inte ge något definitivt besked om hur farlig orkanen är:

– Den är fortfarande långt ute till havs. Det dröjer innan den når land, därför kan vi bara spekulera om effekterna, säger Pasch till Reuters.

Orkanen Irene orsakade omkring 40 dödsfall och gjorde miljontals hem strömlösa. När Irene passerade New York i helgen svämmades delar av Manhattan och Brooklyn över.

Värsta perioden kvar

Men följderna blev ändå inte så allvarliga som man befarade, trots att orkanen graderades som kategori 3 på stormskalan. Det är ännu osäkert om Katia når samma styrka som Irene, och om fler orkaner kommer att dra in över USA:

– Men än är vi bara i slutet av augusti. Kom ihåg att det är i september vi når toppen för orkansäsongen, säger Richard Pasch.