Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

”Människolika aliens kommer inom 20 år”

Publicerad 2011-06-28

Vi kommer att träffa utomjordingar - inom 20 år.

Och de kommer att se ut - som oss.

Det säger en rysk toppastronom.

– Man kommer att göra stora framsteg på det här området, säger Kerstin Fredga, professor i rymdfysik.

Professor Andrej Finkelstein, chef för ryska institutet för tillämpad astronomi i St Petersburg, talade i går på ett internationellt forum för sökandet av utomjordiskt liv, skriver brittiska Guardian.

– Livets uppkomst är lika ofrånkomligt som atomernas tillblivelse. Liv existerar på andra planeter och vi kommer att hitta det inom 20 år, sa han.

"Ben, armar och ett huvud"

Han konstaterade att 10 procent av de kända planeterna som cirkulerar runt solar i vår galax liknar jorden. Om vatten kan hittas där, finns också förutsättningar för liv - och aliens har troligen två ben, två armar och ett huvud, precis som vi.

– De skulle kunna ha annorlunda färg på huden, men det har ju även vi, sa Andrej Finkelstein.

Institutet har ett program, som lanserades under 1960-talets rymdkapplöpning under kalla kriget, designat både för att detektera och sända ut radiosignaler i yttre rymden.

– Under hela den tid som vi letat efter utomjordiska civilisationer, har vi mest väntat på meddelanden från rymden och inte tvärtom.

Svensk forskare: "Det finns utomjordiskt liv"

Den svenska forskaren Kersin Fredga, professor i rymdfysik, är säker på att liv inte bara finns på jorden.

– Att vi skulle vara så unika att vi bara skulle finnas här är inte troligt, säger hon.

Däremot är hon skeptisk mot Finkelsteins fysiologiska beskrivningar av aliens.

– Jag tror inte man kan vara så specifik om hur de kommer att se ut och hur de är uppbyggda. Det har man inget underlag för, så det blir ju rena spekulationer, säger Kerstin Fredga.

Kommer man hitta utomjordiskt liv?

– Det tror jag att man kan göra. För det första har man hittat ett stort antal jordlika planeter. Sedan kan man börja undersöka eventuella atmosfärer och se om det finns förutsättningar för liv. Det är ett väldigt intressant område, där man kommer att göra stora framsteg.

Varför är området så intressant?

– Det är ju väldigt intressant, tycker inte du det? Det ställer vår egen tillvaro i ett perspektiv på ett sätt, som skulle göra en sådan upptäckt väldigt viktig, säger Kerstin Fredga, professor i rymdfysik.

Alienfossiler hittade

I mars orsakade Richard Hoover, en av Nasas forskare vid Marshall space flight centre i Alabama, USA, uppståndelse när han hävdade att han hittat pyttesmå fossiler av utomjordiska insekter inuti meteoriter som landat på jorden.

De olika filamenten och strukturerna liknade cyanobakterier, som är vanliga på jorden. Men eftersom kväve saknades i proven från fossilerna, indikerade det att bakterierna är "kvarlevor av utomjordiska livsformer som levde på inuti meteriten när flytande vatten fanns tillgängligt, långt innan meteoriten kom in i jordens atmosfär", skrev han i tidskriften Journal of cosmology.