Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Reinfeldts andra regeringsförklaring

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-18

Följ riksmötets öppnande direkt på aftonbladet.se

Sommarlovet är slut för landets lagstiftare.

I dag öppnar riksdagen med kunglig glans och statsminister Reinfeldts regeringsförklaring för det kommande året.

Aftonbladet.se rapporterar direkt från Sveriges riksdag.

För drygt ett år sedan stod en pinfärsk statsminister i riksdagens talarstol och lovade en regering för hela landet med jobb åt alla och sänkta skatter men också lägre bidrag för den som inte arbetar.

När Reinfeldt i dag för andra gången håller sin regeringsförklaring inför riksdagens ledamöter gör han det efter ett första år med tre ministeravgångar och med usla opinionssiffror i ryggen. Och för ett år sedan hade väl ingen kunnat tro att hotet från den globala uppvärmningen skulle bli en så viktig fråga för moderaten Reinfeldt.

Sänkt inkomstskatt

I går presenterade han och kollegorna i alliansregeringen ett ”klimatskattepaket” på tre miljarder kronor för högre bensin- och dieselpris. Miljöfrågan kommer med största säkerhet att få stort utrymme i statsministerns cirka 25 minuter långa tal. Det samma lär dagens löfte på Dagens Nyheters debattsida få: sänkt inkomstskatt med 10,8 miljarder från och med årsskiftet. Enligt alliansens partiledare innebär det runt tusen kronor mer över i månaden för de flesta som arbetar heltid.

Bland de som lyssnar till Reinfeldt i riksdagen i dag finns utländska ambassadörer, myndighetspersoner, fackpampar, journalister och så förstås kungafamiljen.

När den första versen av Kungssången sjungs finns aftonbladet.se på plats och rapporterar direkt från riksmötets öppnande i Stockholm.