Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Hägglund sågar Löfvens vårdförslag

Publicerad 2013-06-13

S-ledaren Stefan Löfven vill ha en blocköverskridande överenskommelse om hårdare regler för privata företag inom skattefinansierad vård och omsorg.

Men förslaget, som presenterades i SVT:s Politik i fokus, sågas av socialminister Göran Hägglund (KD).

– Löfven vet eller borde veta att alla de här frågorna är under beredning sedan ganska lång tid tillbaka, säger han.

Göran Hägglund (KD).

Nyligen kom de fyra allianspartierna överens med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om långsiktiga och hårdare regler för friskolorna. Det handlade till exempel om ökad öppenhet i bolagen, hårdare granskning av ägarna och tuffare krav på dem som vill starta friskolor.

I SVT:s Politik i fokus meddelade S-ledaren Stefan Löfven i dag att han nu föreslår en liknande överenskommelse över blockgränserna när det gäller reglerna inom vård och omsorg.

”Borde kunna komma överens”

– Dessa partier borde också kunna komma överens om att dessa principer ska gälla i hela välfärden, säger Stefan Löfven till SVT.

S-ledaren nämnde bland annat offentlighetsprincipen, som i dag inte gäller om du arbetar i ett privat företag. Dessutom vill han se öppna böcker hos vård- och omsorgsföretag. Till det kan även läggas att Löfven vill se krav på att ägare ska prövas när gäller långsiktigheten, för att hålla ägare borta som bara är ute efter snabba klipp.

Men socialminister Göran Hägglund (KD) gav i kväll inte mycket för Löfvens förslag.

– Jag är väldigt förvånad över det här utspelet. Socialdemokraterna vet eller borde veta att alla de här frågorna är under beredning sedan ganska lång tid tillbaka, säger han.

Enligt Hägglund pågår redan en ägarutredning som tittar på långsiktigheten hos ägarna även inom vård och omsorg.

– Den tillsattes för ett halvår sedan. Det finns även en utredning om meddelarskydd som sitter sedan lång tid tillbaka. Dessutom finns också arbetet med öppenhet i den så kallade etiska plattformen, som pågår sedan oktober förra året och ska presenteras i år.

”Försöker dölja stridigheterna”

KD-ledaren tror att en orsak till Löfvens utspel kan vara att han inte känner till det arbete som redan är igång.

– Men det kan också vara så att han försöker dölja stridigheterna i sitt eget parti genom att begrava frågorna i stora och breda utredningar. S vill få diskussionen att handla om något annat än de verkliga skiljelinjer som finns i de här frågorna.

Stefan Löfven vill inte kommentera Hägglund attack. Men S socialpolitiska talesperson Lena Hallengren säger att hon är mycket förvånad vad socialministern säger.

– Det är märkligt att han använder så stora ord med tanke på att när det gäller meddelarfriheten, offentlighetsprincipen och tillstånd för att bedriva vård- och omsorg så är det inget som presenterats. Det verkar gå väldigt trögt och det är ingen kreativitet på de här områdena från regeringens sida. Besvisbördan ligger på Hägglund, han behöver tala om när de här förslagen ska klubbas i kammaren, säger hon.