Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Ingvar Carlsson gjorde oväntad comback

Publicerad 2013-05-01

Höll förstamajtal i Sveg

För några år sedan slutade den gamle statsministern Ingvar Carlsson (S) med stora offentliga framträdanden.

Men på första maj i dag gjorde han oväntad comeback i Sveg i Härjedalen.

– Jag talade om den svenska modellen och hur den håller på att nedrustas, säger han.

Ingvar Carlsson.

Alla nu levande gamla S-ledare var på fötterna under dagens firande av första maj. Men Ingvar Carlsson hade egentligen tänkt låta bli att tala. För några år sedan slutade han med större offentliga framträdanden och har sedan dess lyssnat i stället för att tala under firandet.

Men när Härjedalens arbetarekommun frågade Carlsson om han kunde ställa upp valde han att göra comeback.

”Bad mig komma ner”

– Jag var uppe i stugan i Lofsdalen den här veckan och då bad Härjedalens arbetarekommun mig att komma ned till Sveg. Det var svårt att säga nej till mina partikamrater, så jag åkte ned och sa några ord. Det var mycket folk, mycket mer än jag väntat mig, säger han till Aftonbladet.

Carlsson, som var statsminister i flera omgångar och ledde Socialdemokraterna 1986-1996, tog i sitt tal upp den svenska modellen.

– Jag talade om hur den håller på att nedrustas. Jag argumenterade också för att Socialdemokraterna ska stoppa den avvecklingen. Vi behöver generell välfärd, en offentlig sektor som kan ta ansvar för vård, skola och omsorg. Sedan behöver vi inkomstrelaterade försäkringssystem som fungerar, alltså sjuk- och arbetslöshetsförsäkring och pension, säger han.

”Ska avhålla mig”

Ingvar Carlsson har dock inga planer på att i framtiden återvända till det politiska rampljudet i någon större utsträckning.

– I princip tycker jag fortfarande att mitt beslut är riktigt, att jag ska avhålla mig från större offentliga framträdanden. Men skulle jag ändå göra ett avsteg så var det roligt att göra det här, det kändes att det var uppskattat. Jag höll på i många år efter att jag hade avgått, det är roligt och ett bra sätt att hålla kontakt med partifolk, säger han.

Precis som brukligt bland de flesta gamla partiledare så vill Carlsson inte ge sig in i diskussioner om hur deras efterträdare sköter sig. Men enligt honom så ser det bra ut för Socialdemokraterna inför valet nästa år.

”Valet som gäller”

– Men man kan inte gå på opinionsundersökningar. Det är valet som gäller och det gäller att jobba hårt fram till sista timmarna. Det vanliga är att det är ganska knappa marginaler i val i Sverige, det var det till och med på Erlanders tid. Men jag tycker det ser hoppfullt ut, det var en väldigt bra partikongress och det ger en god grund.