Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Babyfabrik avslöjad i Nigeria

Publicerad 2013-05-17

Unga kvinnor våldtogs för att bli gravida - barnen såldes vidare

De unga gravida kvinnorna i Nigeria blev lovade en fristad inför förlossningen.

Men istället spärrades de in i ett hus och barnen såldes.

Gång på gång ska kvinnorna sedan ha våldtagits – för att föda fler barn.

– Vissa flickor försökte ta sitt liv, andra försökte fly - men blev slagna, säger 19-åriga "Sarah" till nyhetskanalen Al-Jazeera.

När nigeriansk polis förra fredagen slog till mot det lilla huset i staden Umuaka i de östra delarna av Nigeria möttes de av en skräcksyn. I huset, som låg gömt bakom buskar och träd, hölls 23 unga kvinnor och fyra spädbarn fångna i små, smutsiga rum. Huset har beskrivits som en "babyfabrik" där kvinnorna spärrats in och systematiskt våldtagits för att bli gravida.

Under veckan har flickorna förhörts och berättelserna vittnar om fruktansvärda övergrepp.

Erbjöds pengar - spärrades in

19-åriga "Sarah" lockades till huset av en kvinna som sade sig driva ett hem för gravida tonårsflickor. "Sarah" skulle få möjlighet att föda sitt barn i fred - men istället spärrades hon in och tvingades sälja sitt ofödda barn till kvinnan.

– De sa att jag skulle få en summa pengar och jag accepterade. Jag var rädd och skämdes för att åka hem, berättar "Sarah" för Al-Jazeeras reporter.

"Blev slagna"

Kvinnan som lockade till sig "Sarah" gick under namnet Madam One Thousand (Madame Ett Tusen, reds. anm).

Hon drev en mineralvattenfabrik på området och använde fabriken som fasad för den egentliga verksamheten.

Två män var anställda för att våldta kvinnorna tills de blev gravida. Enligt uppgifter till Al-Jazeera radades kvinnorna upp och våldtogs inför de andra fångarna.

– Vissa flickor försökte ta sitt liv, andra försökte fly - men blev slagna, berättar "Sarah"

Barnen föddes på ett närbeläget sjukhus 10 minuter bort och såldes sedan vidare. Enligt Al-Jazeera ska både kvinnor och barn ha dött vid förlossningarna.

Letar efter barnen

De senaste veckorna har flera, liknande, babyfabriker avslöjats i Nigeria. I onsdags befriades sex flickor, alla yngre än 17 år, som hållits fångna för att föda barn.

Polisen undersöker nu hur många kvinnor som passerat Madame One Thousands skräckhus - och vart de sålda barnen tagit vägen.