Hillary Clinton kämpar i motvind

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-12

Obama är inte längre en underdog

Fem raka förluster, ett personligt lån på 30 miljoner kronor till valkampanjen och en avskedad kampanjledare.

I tisdagens primärval i USA har Hillary Clinton kniven mot strupen.

Samtidigt njuter Barack Obama av framgångarna.

Hillary Clinton.

Efter fem veckor och 30 delstater som sagt sitt är kampen mellan demokraternas presidentkandidater, Hillary Clinton och Barack Obama, stenhård.

Under tisdagskvällen, svensk tid, lägger väljare i Potomac-staterna (Maryland, Virginia och District of Colombia) runt huvudstaden Washington DC sina röster.

Och det är inte längre Barack Obama som kämpar i underläge. Sedan förra veckans Supertisdag har senatorn från Illinois tagit hem fem raka segrar.

Motvind för Hillary

Samtidigt stöter Hillary Clinton på allt fler problem. Anhängare till New York-senatorn uttrycker oro för att hon är på väg att tappa kontrollen över sin kampanj, rapporterar CBS.

– De följande två, tre veckorna kommer att bli tuffa. Men lyckas hon ta sig igenom de här 20 dagarna kommer saker säkert att börja vända igen, säger Nadadur Vardhan, en bidragsgivare till Clintons kampanj till CBS.

Och i ett försök att vända vinden attackerade Clinton sin motståndare Obamas politik på tisdagen.

– Det är abstrakt, allmängiltigt snack om hur vi alla måste komma överens. Jag vill komma överens och jag har gjort det i senaten, sade Clinton i en intervju med Washington DC-kanalen WJLA.

Endast tio delegater skiljde de två demokraterna åt före tisdagens val. Obama hade lyckats få ihop 1 142 delegater, medan Clinton hade 1 132, enligt siffror från CBS.

I tisdagens val står 238 demokratiska delegater på spel.

2 025 stycken delegater krävs för att bli klar som demokratisk presidentkandidat.

McCain på väg mot seger

Även de republikanska väljarna röstar i de tre Potomac-staterna under tisdagen.

John McCain har fortfarande en betryggande ledning till den ende motkandidaten Mike Huckabee. 705 delegater har McCain fått ihop mot Huckabees 199.

1 191 delegater krävs för att bli republikanernas presidentkandidat.

På den republikanska sidan finns det även en del oberoende kandidater som ännu inte gett upp kampen, exempelvis Ron Paul.

Men någon chans att vinna har de inte, enligt flera bedömare. Däremot kan de ställa till det för McCain genom att ”sno” röster.

Vallokalerna stänger mellan ett och två på natten, svensk tid.