Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Avmaskerad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-31

Första bilden av krigsförbrytarens rätta ansikte

LONDON. Det var inte bara Radovan Karadzic som bytte skepnad.

Två civilklädda poliser sökte hjälp hos ”doktor Dabic”.

Det blev krigsförbrytarens fall.

Utbrytarrepubliken Republika Srpskas förre president fördes i går från Belgrad till Haag där han ska ställas inför rätta.

Radovan Karadzic – som har valt att föra sin egen talan i rättssalen – är åtalad på elva punkter, bland annat för folkmordet i Srebrenica.

Bluffdoktorn

Rättvisan ska ha sin gång, men det dröjde länge.

När 63-åringen förra veckan greps på en buss i Belgrad hade han varit efterlyst sedan 1995.

Karadzic hade flytt, men inte till någon hemlig plats. Han lät istället skägget och håret växa och började som oigenkännlig jobba som expert på alternativ medicin i bland annat Belgrad och Wien.

I Serbien blev han känd som Dragan Dabic, i Österrike som Petar Glumac – det serbiska ordet för skådespelare. Vad bluffdoktorn aldrig förstod var att han skulle få smaka på sin egen medicin.

När Karadzic greps hade 50 agenter vid den serbiska underrättelsetjänsten spanat på honom i två månader, skriver tidningen Press. För att fastställa hans identitet tvingades ett par av dem, precis som Karadzic, bli skådespelare.

Fälldes av hårtussar

Två agenter sökte upp Karadzic i samband med ett hälsoevenemang i Belgrad den 23-25 maj. De berättade sin påhittade historia, att de var ett par som inte kunde få barn och därför behövde hans hjälp.

När de lämnade ”doktor Dabic” fick de med sig ett par av hans hårstrån, vilket möjliggjorde en DNA-analys.

Vid gripandet var hälsogurun på väg till ett spa. Nu ska han ingenstans. Radovan Karadzic sitter där han sitter i FN:s häkte.