Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Massiv polisinsats vid demonstration

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-20

10000 tågade 7,5 kilometer från Rosengård till Pildammsparken

Allra längst fram i tåget gick svenska Transport som på sin banderoll krävde försvar av konflikträtten och nej till tvångsmedling.

MALMÖ. Närmare 1 000 poliser bevakade lördagens stora European Social Forum-demonstration i Malmö.

Bara några små incidenter med kastade flaskor rapporterades.

Vid 15-tiden började omkring 10 000 personer tåga från Rosengård till Pildammsparken via Malmö centrum. Tåget var cirka en kilometer långt och det tog cirka tre timmar för demonstranterna att tåga de 7,5 kilometerna.

Polisuppbådet var massivt. Kravallutrustad polis syntes i varenda gathörn i centrala Malmö och polisbussarna var legio. En mängd gator spärrades av och stora trafikproblem uppstod, bland annat för den lokala busstrafiken.

Maskerade demonstranter

Polisen fortsatte med sin dialogtaktik och ingrep inte trots att det mitt i tåget gick ungefär 300 demonstranter som var maskerade, vilket är förbjudet.

– En medveten taktik av oss att inte ingripa, sade Skånepolisens taleskvinna Ewa-Gun Westford.

Och taktiken lyckades så när som på några kastade flaskor vid Triangeln, fredagskvällens bataljområde, och Gustav Adolfs Torg. Polisen behövde inte omhänderta en enda person.

En mängd organisationer, allt från svenska miljöpartiet till Kommunistiska Arbetarepartiet i Iran, deltog. Talkörer ropade på frigivning av den kurdiske livstidsdömde ledaren Abdullah Öcalan. Andra ropade slagord till förmån för Fidel Castro och de sydamerikanska presidenterna Evo Morales i Bolivia och Hugo Cháves i Venezuela.

Krossade rutor

Allra längst fram i tåget gick svenska Transport som på sin banderoll krävde försvar av konflikträtten och nej till tvångsmedling.

På lördagen påminde bara krossade rutor och klotter om vad som hände på Triangeln och Föreningsgatan kvällen innan i samband med Reclaim the streets demonstration. Värst utsatt var SEB:s kontor som fick samtliga fönster krossade. Det finns också spår, bland annat ölburkar, som visar att personer varit inne på kontoret.

En person greps på lördagen misstänkt för skadegörelsen mot bankkontoret.

– En är anhållen misstänkt för grov skadegörelse. Men vi har identifierat fler personer, säger Ewa-Gun Westford till Sydsvenskan på nätet.

Poliserna som befann sig på platsen var utrustade med videokameror och filmade skadegörelsen.

TT