Supertyfon slog till – minst tio döda

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-18

Våldsamt oväder på Filippinerna

Minst tio personer har dött i den våldsamma stormen på Filippinerna. Vågor på 15 meter rapporteras.

Tyfonen Megi uppges vara den starkaste på flera år och rör sig nu vidare mot Vietnam – där runt 30 personer drunknat i oväder de senaste dagarna.

Ett barn slets ur sin mammas armar och spolades bort.

"Megi" drog in över norra Filippinerna på måndagsmorgonen med vindhastigheter på upp till 75 meter i sekunden och våldsamma skyfall. Minst tio dödsfall har rapporterats i spåren av Megi, enligt bland annat TT-AFP. Enligt meteorologer är Megi den värsta storm som drabbat Filippinerna sedan tyfonen Duran 2006 utlöste lerskred som begravde hela samhällen. Över tusen människor dog.

Jättevågor

Megi utlöste jordskred i bergsområden och drog upp jättevågor på upp till 15 meter vid kusten. Först att drabbas var provinsen Isabela, 32 mil norr om huvudstaden Manila.

Skolor stängde och tusentals människor evakuerades runt om på norra Luzon, Filippinernas huvudö.

Regeringen har nu uppmanat sju miljoner människor i det hotade området att hamstra mat och mediciner. För boende i kustnära områden har varning för jättevågor på upp till 14 meter utfärdats. För de som bor i inlandet varnas för jordskred och översvämningar.

140 000 kineser evakuerade

Tyfonen Megi drar nu västerut mot södra Kina och Hong Kong samt norra Vietnam. Strömmen slås ut och träd slits upp där ovädret drar fram. Myndigheter i Kina har evakuerat 140 000 människor från kustprovinsen Hainan där tyfonen väntas dra fram, rapporterar AP.

Asien är för närvarande drabbat av hårda regnoväder. I Vietnam uppges 30-35 personer ha drunknat till följd av svåra oväder de senaste dagarna.

Under måndagen sveptes en buss på en motorväg bort av vattenmassor. 20 personer saknas, bland annat en 15-årig pojke som slets ur sin utmattade mammas grepp och försvann med den kraftiga strömmen.

Inga uppgifter om svenskar

18 passagerare klarade sig genom att klamra sig fast i träd och stolpar.

Det finns inga rapporter om drabbade svenskar i Asien.

– Det har inte kommit in några uppgifter ännu så länge om vare sig skadade eller evakuerade svenskar, säger Jonas Nilsson vid UD:s presstjänst.