”Han höjer Elin till skyarna”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-02-19

Retorikexperten om Tigers tv-tal

Retorikexperten Katti Sandberg studerade Tiger Woods tal i detalj. Men talade han sanning – eller ljög han?

Här är Kattis analys.

Katti Sandberg, retorikexpert.

Katti Sandberg är examinerad retorikkonsult, driver Retorikkompetens AB och har skrivit en bok om trovärdighet. Hon studerade Tiger Woods tal i detalj.

Vi hörde vad Tiger sa under de korta minuterna. Men vad sade han egentligen?

– Jag tycker att han väldigt mycket tog på sig skulden. Han höjer Elin till skyarna. Han ber om ursäkt på ett bra sätt, specifikt. Alla från spelare, familj, medarbetare, till Elin familj ska känna sig träffade. Han förstår att alla de här personerna verkligen undrar. Han tar även till ett speciellt retoriskt grep där han inleder med att ta upp att han förstår att folk är kritiska mot honom. Väldigt bra av honom där.

Vad sa Tigers kläder och kroppsspråk?

– Inte så mycket. Ljusblå skjorta, svart kavaj med enormt breda axlar för att han ska se stark och frisk ut.

Han nämnde Elin många gånger. Varför tror du?

– För att lyfta henne. Han satte henne på en piedestal.

Hur kan det komma sig att inte Elin och barnen var med?

– Som han själv säger, han ska fortsätta jobba på det här och han är ju en sexmissbrukare och detta är ju mellan honom och Elin och allt detta har han redan sagt till henne. Jag tror att han kan han plocka poäng på att inte hon var med.

Hur mycket har han PR-drillats inför intervjun?

– Ganska mycket. Han stakade sig några gånger. Men det kan var bra för honom och väcka sympati. Intressant att han vid ett tillfälle höjde fingret och rösten. Ungefär som Bill Clinton och ”jag hade inte sex med den kvinnan”.

Upplevde du att Tiger Woods på något sätt ljög?

– Nej, det tror jag inte. Men samtidigt var allt var så himla bra. Bra tankar, men frågan är om alla vackra ord verkligen sjunkit in hans medvetande. Det lät väldigt, väldigt inövat.

Ditt slutintryck?

– Väldigt, väldigt välregisserat. Man skulle kunna tolka det som en pudel från Tiger Woods. Sedan tycker jag att det är lite märkligt att han på slutet filmades bakifrån. Det kan ha berott på att mammakramen skulle synas. Men då kunde man inte se hans ansikte och om han hade några tårar i ögonen, det hade man velat.

ANNONS