Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Amerikaner föreslås ha motgift mot opioider

TT TT TT

Publicerad 2018-04-09

I ljuset av den opioidepidemi som härjar USA rekommenderas nu privatpersoner att ha Naloxon till hands. Preparatet är ett slags motgift som kan användas när någon tagit en överdos av exempelvis heroin eller fentanyl.

– Dessvärre sker hälften av alla överdoser i bostäder, vi vill att människor ska vara redo att ingripa, säger Jerome Adams, chef för USA:s folkhälsomyndighet US Public Health Service Commissioned Corps, till public servicekanalen NPR.

– Vi bör tänka på Naloxon som en adrenalinpenna eller hjärt-lungräddning.

Hos poliser

Kommentarerna fälls i en tid då beroendet av opioider – som bland annat finns i morfin, heroin och fentanyl – bara ökar i USA. I fjol dog 42 000 människor i opioidöverdoser enligt färsk statistik från hälsomyndigheten Center for Disease Control and Prevention. Totalt beräknas omkring 2,4 miljoner amerikaner vara fast i sådant beroende.

De senaste åren har poliskåren i allt fler delstater utrustats med Naloxon och liknande preparat, eftersom de ofta är först är på plats efter larm om en överdos. Ambulanspersonal är också vana vid att använda substansen, som kan återställa andningen hos en person med för mycket opioider i kroppen.

Men att även privatpersoner ska stå redo att ge en spruta eller nässprej med substansen är förhållandevis kontroversiellt – trots att preparatet finns att köpa receptfritt i de flesta delstater.

– Vi jobbar med apotek, tillverkare och medicinska organisationer för att organisera utökad träning (i hur man ger Naloxon). Men i allmänhet är det säkert och lätt att använda, säger Adams.

Färsk statistik visar att försäljningen av preparatet i USA ökade tiofalt mellan 2013 och 2015. I Sverige är Naloxon receptbelagt, men röster har höjts för att det ska bli receptfritt.

Årslånga recept

USA:s kongress godkände nyligen motsvarande 50 miljarder kronor för insatser mot opioidberoende. Pengarna kommer bland annat att användas för anslag som delstater kan ansöka om för att köpa motgiftpreparat som sedan kan dela ut gratis, enligt Adams. Han medger dock att motgifter inte hjälper mot den grundläggande beroendeproblematiken, utan säger att de bör kombineras med exempelvis terapi så att nybehandlade personer inte skickas ut på gatan igen.

Den pågående vågen av opioidberoende i USA har sina rötter på 1980-talet då smärtstillande preparat i hög grad började cirkulera i samhället. Läkemedelsindustrin uppmanade läkare att skriva ut recept för årslånga bruk vid till exempel ryggsmärtor eller tandvärk.

Att pillren var gravt beroendeframkallande talades det tyst om, tills människor i tiotusentals började dö av överdoser. Många av dem hade då utvecklat tolerans och gått från tablettkartan i medicinskåpet till gatans heroin.

President Donald Trump har talat om epidemin flertalet gånger. Nyligen föreslog han att storskaliga knarkhandlare ska kunna dömas till dödsstraff.

Följ ämnen i artikeln