Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Quick kan få resning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-20

I dag lämnade Thomas Quicks advokater in en resningsansökan till Svea Hovrätt.

Nu kan han få en ny rättegång.

Här är skälen varför.

Thomas Quick ansöker om resning i Svea hovrätt i dag.

Thomas Quick, som idag heter Sture Bergwall, dömdes 1997 av Hedemora tingsrätt för mordet på israeliske turisten Yenon Levi, 24.

Nu yrkar Quicks advokater Thomas Olsson och Martin Cullberg att hovrätten beviljar resning i målet och att mordet ogillas.

Här är skälen de anger, enligt resningsansökan som aftonbladet.se tagit del av.

Sture Bergwall har tagit tillbaka sitt tidigare erkännande och förnekar mordet på Yenon Levi. Nya omständigheter visar att Sture Bergwalls psykiska ohälsa och sociala förhållande vid tidpunkten ökade risken för ett falskt erkännande. Bergwall var även drogad vid erkännandet. Och erkännanden ska ha grundat sig på bortträngda minnen som tagits fram med hjälp av ovetenskapliga terapimetoder.

En omfattande utredning knyter en tredje person till Yenon Levi vid tidpunkten för mordet och som även binder denna person till brottsplatsen. Men delar av den utredning togs aldrig upp vid rättegången.

Nya uppgifter i form av bevis från SKL, intyg och vittnesuppgifter pekar på Sture Bergwall lämnat felaktiga uppgifter om händelsen och brottsplatsen. Och att ett par glasögon från brottsplatsen kan bindas till en tredje person, om dessutom kunde sammankopplas med Yenon Levi vid tidpunkten för mordet.

Att åklagaren Christer van der Kwast har underhållit relevant utredningsmaterial, av sådan omfattning och karaktär att Sture Bergwall inte kan anses ha erhållit en rättvis rättegång. Samt att en av polisens utredare har lämnat oriktiga uppgifter när han vittnade under rättegång.

Att Sture Bergwall under utredningen av mordet på Yenon Levin lämnat falska erkännanden rörande två andra mord. Och att det är bevisat att han utnyttjade information från utredarna och massmedierna.

Att skadorna på Yenon Levi, helt eller delvis, överensstämmer med vad som vanligtvis iakttas vid en trafikolycka eller liknande händelse