Dansk inredning: Stil med charm
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-24
Tine gillar sin personliga och avslappnade stil.
Butiksinnehavaren och vävaren Tine Jolander har sin egen inredningsfilosofi. Den handlar om att omge sig med saker som man tycker om och har ett förhållande till, i stället för att låta sig styras av tidens trender.
Följ med på ett besök i ett hem som svämmar över av färger.
Ända sedan barnsben har Tine haft ett intresse för inredning, en kreativ talang för att sy och pyssla och en fallenhet för att leta kul saker på sopstationen. Tines mamma hade också en säker smak, som tydligt framkom i hennes sätt att inreda barndomshemmet.
I vardagsrummet fanns en jättesoffa klädd med lila sammet med orangemålade ben och orange saccosäckar i sammet.
Visade verk på utställningar
–?Även om jag har en annan smak i dag, skulle jag mycket väl kunna flytta in i min mors hus, som det var för fyrtio år sedan. Utan att förändra så mycket, säger Tine.
Tine Jolander är utbildad hos vävarna Jette Gemzøe och Kim Naver och har haft egen vävstuga under många år. Där blev hennes första verk till och de visades på flera utställningar. Bland annat på Konstindustrimuseet i Köpenhamn, där Tine senare förestod museibutiken. Hon var även med och startade butiken på museet Ordupgaard i Charlottenlund.
Tine har bott flera år i både Turkiet och USA. De olika kulturerna har gjort att hon fått en bredare syn när det gäller estetiska värderingar. Det har också gett henne, vad hon själv kallar, ”ett extra rum i medvetandet”. Det råder heller inget tvivel om att hennes brinnande kärlek till färger och mönster förstärktes ytterligare av tiden i de båda vitt skilda länderna.
–?Många sammankopplar speciellt USA med dålig smak och att allt är ”too much”. Men en intressant tradition för konsthantverk härstammar faktiskt från USA - nämligen Arts & Craft-perioden, som jag är mycket fascinerad och inspirerad av, berättar Tine.
Arts & Crafts stilperiod går tillbaka till slutet av 1800-talet och präglades av att utövarna tog avstånd från massproduktion och hyllade i stället det rena hantverket.
Inspireras av shakermöbler
Den amerikanska quilttraditionen och shakermöblerna kommer till exempel från denna period. Speciellt shakermöblerna har Tine, precis som flera andra danska möbelformgivare, hämtat inspiration från.
Efter mer än femton år utomlands har Tine Jolander nu slagit ned sina bopålar i Danmark, där hon bor tillsammans med sin familj.
Med sina erfarenheter från konstindustrimuséet och Ordupgaard var det inte främmande för Tine att bygga upp en egen verksamhet. För cirka ett och ett halvt år sedan gick hennes dröm om att öppna en egen butik i uppfyllelse.
”Butik Jolander” på Store Kongensgade i centrala Köpenhamn är en butik som saluför konsthantverk och små piffiga begagnade saker, som hon själv hittar här och där.
Krävs hårt arbete
Sett i backspegeln erkänner Tine att det där med att öppna butik inte är något man gör med vänsterhanden. Många tror att det är en rosaskimrande dröm, men det krävs mycket tid, mod och hårt arbete.
–?När allt kommer omkring är det just att jag får vara min egen chef som är det bästa. Jag får omge mig med saker som jag gillar och det är en härlig känsla. Dessutom har jag möjlighet att vara kreativ och tillverka egna saker – när tiden tillåter, säger Tine.
Nästa mål är att sätta några av hennes egna saker i produktion. Till exempel tygdjuren, de handmålade små möblerna och de vävda trasmattorna.
Eller, vem vet, kanske blir Tine Jolander inspirerad att göra något helt annat. Eftersom hon bestämmer själv är allt möjligt.
Text: Pernille Stage Bustrup, Kreativa kvinnor
Foto: Anitta Behrendt