Ännu har ingen sett barnen
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-11
I Hököpinge är folk kluvna
HÖKÖPINGE. Det regnar småspik och blåser snålt över de sydskånska åkrarna.
Utanför det omstridda transitboendet i Hököpinge spelas Bob Marley av ett gäng ungdomar som välkomnar flyktingpojkarna.
Men alla är inte lika välkomnande.
– Folk är upprörda. Milt sagt, säger en ortsbo.
Från Bruksparkens vandrarhem lyser det genom fördragna gardiner. Ute på gräsmattan är det helt tomt. Journalisterna har åkt och de två män som tidigare under dagen höll en kort demonstration mot det nystartade transithemmet försvann efter bara en kvart.
Ännu har inte de 30-talet flyktingbarn som ska inhysas här under de närmaste månaderna anlänt.
– De befinner sig fortfarande på hotell i Malmö och det kan hända att de blir kvar där över natten på grund av situationen i Vellinge, säger Jonas Morian, presschef på Attendo Care individ och familj.
”Vi kan inte ens ta hand om våra gamla”
Situationen, som han pratar om, är milt sagt komplicerad. Det är inte bara folket i det lilla brukssamhället Hököpinge, en ort med 900 invånare, som är ilskna över beskedet att 30 flyktingpojkar från Afghanistan och Somalia ska flytta hit. Även kommunalrådet i Vellinge kommun har protesterat högljutt och politiker i samhället vill få byggnaden underkänd som bostad.
– Folk är upprörda, milt sagt. De är oroade att det ska komma hit folk och stjäla och kosta pengar, samtidigt som vi inte ens kan ta hand om våra gamla, säger en man som är ute på hundpromenad.
En annan man säger:
– Det finns 300 hemlösa i Malmö Varför hjälper vi inte dem i stället?
Folk på orten beskriver problemet som tudelat. Framförallt, framhåller de, så är det att beslutet om att starta ett transitboende fattades över deras huvuden som gör dem arga.
– Vi fick en lapp i brevlådan, vi gick på informationsmötet men allt var redan bestämt. Och jag undrar vad de ska göra här, killarna. Det finns ju inga fritidsaktiviteter ens för de som bor här. Inte ens ett café. Det känns inte bra planerat, säger Ulla som bott i bygden i många år.
Säkerheten höjs
Sedan finns även rädslan för det främmande. Fördomar och fruktan.
För några vintrar sedan hade Kriminalvården ett utslussninghem i Hököpinge och då drabbades orten av en stöldvåg.
– Man är ju rädd att det ska bli så igen. Det kanske inte är de här ungdomarna som stjäl men andra kanske passar på när de bor här, säger Ulla.
Jonas Morian, presschef på Attendo Care individ och familj, säger att situationen i Vellinge är ovanlig. Så pass att man tvingats höja säkerheten kring transitboendet, något man inte brukar behöva göra.
– Det är ju ovanligt att även kommunalrådet ger sig in i debatten. I andra orter, som i Svedala, där även där ett transitboende startade upp med kort varsel, har folk lugnat ner sig efter att vi varit där och informerat och berättat att det inte handlar om en flyktingförläggning, utan ett tillfälligt boende. Men i Vellinge blev det onekligen annorlunda. Där blev stämningen så hätsk att det var svårt att nå ut med informationen, säger Morian.
Trots protesterna kommer de ensamkommande flyktingbarnen att flytta in under kvällen eller morgondagen. Just nu befinner de sig i Malmö, ovetandes om uppståndelsen som deras flytt orsakat.
”Träffar aldrig folk från andra länder”
Samtidigt i Hököpinge hörs reggaemusik från en bandspelare. Ett gäng 17-åriga killar har samlats för att demonstrera mot rasismen. "Vellinge moderat. När tog du senast hand om din kamrat?" står det på deras plakat.
– Det här handlar om ungdomar i vår ålder som flyr hit utan sina föräldrar. Det är klart att vi ska hjälpa dem. säger Philip Rosenlind.
Killarna säger att rasismen är utbredd i området.
– Det finns knappt några invandrare här så folk träffar aldrig några från andra länder, säger Linus Bohman.