”Föraktar vi andra kan vi inte kalla oss toleranta”

Uppdaterad 2014-05-20 | Publicerad 2014-05-05

Han har kritiserats för att svika i kampen mot abortmotståndarna och för att vara vän med de mest reaktionära krafterna i Europa i sin partigrupp.

Men angreppet gör EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) förbannad.

– Jag delar inte deras uppfattningar. Men föraktar vi andra människor för vad de tycker i värderingsfrågor kan vi inte kalla oss toleranta, säger han.

Strax efter att Fredrik Reinfeldt började sin förvandling av Moderaterna begav sig Gunnar Hökmark, mångårig partiveteran, till Bryssel där han valts in som EU-parlamentariker. Tio år senare är han partiets toppnamn inför valet den 25 maj och ser fram emot en tredje mandatperiod.

Du pratar ofta om den fria rörligheten och att den nu hotas. Vad menar du?

– Jag blir illa berörd av den skrämselpropaganda som Socialdemokraterna sprider kring detta, om social turism och att det skulle komma arméer av låglönbetalda löntagare till Sverige. Problemet är dels att det sätter upp hinder mot letter, tyskar, polacker men det sätter upp hinder för dig och mig också. Börjar vi nagga på den fria rörligheten berörs framför allt alla unga svenskar som är ute och jobbar i Europa.

Men S säger att de också är för fri rörlighet. De argumenterar att vi inte ska konkurrera med sänkta löner och att svenska kollektivavtal ska gälla?

– Vi har inget krav på kollektivavtal i Sverige. Dessutom kan vi inte heller underkänna andra länders kollektivavtal. Då hamnar vi i en situation där det är fackliga ombudsmän som bestämmer vilka som ska få komma hit och jobba. Ett annat bekymmer är att agendan hjälper främlingsfientliga partier som vill utnyttja den agendan för andra syften.

Vad är du mest nöjd med under den här mandatperioden som varit?

– På den ekonomiska sidan har jag bidragit till ett regelverk som ställer krav på strama finanser. Jag var med och såg till att de stora länderna inte kan säga, som de gjorde tidigare, att de ska behandlas lite annorlunda.

Och framöver?

– Jag vill se till att skapa mer förutsättningar för tillväxt och nya jobb. Vi borde inleda ett kontinuerligt arbete där det blir en del av unionens process att rensa undan krångel och byråkrati. Det andra jag tror är på väg att bli en väldigt stor fråga är handelsavtalet med USA, som kan bidra till att lyfta världsekonomin.

Cecilia Wikström (FP) har sagt att M-parlamentarikerna sviker i kampen mot abortmotståndarna och att ni i er partigrupp är vänner med de mest reaktionära krafterna i Europa. Hur ser du på det?

– Mina vänner i EPP-gruppen kommer från Polen och baltstaterna. De stod och frös framför stridsvagnar och satt i fängelse i kampen för frihet från Sovjet. Jag accepterar inte att någon kallar dem för mörkrets krafter. De har en annan religiös tro än vad vi har och andra värderingar när de gäller familj och abort. Men föraktar vi andra människor för vad de tycker i värderingsfrågor kan vi inte kalla oss toleranta.

Men hur kan man då motverka abortmotståndet?

– Det är inte en EU-fråga och jag begriper inte de som vill göra det till en. Jag anser att det är en av de mest okloka sakerna att göra. Det blir en kompromiss mellan olika intressen och jag anser inte att vi ska göra så med abortfrågan eller jämställdheten.

Valåret 2014 |
Aftonbladet