Mindre i plånboken för alla som vill

Publicerad 2013-10-04

Moderaten Jenny Petersson föreslår frivillig skatt

Efter protester i sociala medier och på debattsidor mot regeringens  ytterligare skattesänkningar kommer den moderata riksdagsledamoten Jenny Petersson med ett motdrag.

– Jag vill möjliggöra för dem som vill betala mer i skatt att göra det, trots att staten satt en gräns, säger hon.

Jenny Petersson (M).

Att regeringen väljer att sänka skatten ytterligare genom ett femte jobbskatteavdrag har fått fart på skattedebatten. Nätverket Medelklassupproret deklarerade nyligen att man inte vill ha mer pengar i plånboken på bekostnad av välfärd. Artisten Dogge Doggelito valde redan i somras att  debattera regeringens skattesänkningar genom att varna för att det välfärdssverige vi känner inte överlever regeringens politik.

Som svar på kritiken mot skattesänkningarna har den moderata riksdagsledamoten Jenny Petersson nu lämnat in en motion till riksdagen om att alla som vill ska få betala mer i skatt.

– I grund och botten så handlar det om en frihetsfråga för mig, att ge människor möjlighet att göra vad de vill med sina pengar. Staten sätter en nivå och det finns ingen möjlighet att betala mer i dag. Men om människor vill betala högre skatt så tycker jag att den möjligheten ska ges, förklarar hon.

”Upp till var och en ta ansvar”

Om ditt förslag blir verklighet, tror du att människor kommer att välja att betala mer?

– Det är upp till var och en att ta ansvar och göra som man vill. Men jag hoppas att de personer som varit ute i debatten och kritiserat skattesänkningar går i täten och betalar.

Som exempel på personer som Jenny Petersson haft i åtanke då hon formulerat motionen nämner hon bland annat artisten Dogge Doggelito som tidigare kritiserat regeringen i en debattartikel.

– Det låter ju helt galet att man skulle betala lite mer om man vill. Det är bara ännu ett sätt att fly de verkliga problemen. Skatterna är till för att bygga upp samhället. Som det är i dag så drar vi in på skolan och ungdomarna fast de är framtiden. Det kommer att kosta oss dubbelt framöver att vi drar in på det, säger han.

”Lustig motion”

Inte heller hos Carina Kullgren, företrädare för Nätverket Medelklassupproret, landar idén om den frivilliga skatten vidare bra.

– Det är en lustig motion, men inte förvånande. Det handlar ju om att man inte ser skillnad på välfärd och välgörenhet. Det är stora ideologiska skillnader vi pratar om. Genom att betala in frivilliga skatter så löser man inga problem, det handlar ju bara om att visa välvilja. Men i stället för välvilja så vill vi diskutera det allmänna ansvaret för samhället.

Jenny Petersson skulle själv inte utnyttja möjligheten att betala mer skatt om hennes eget förslag blev verklighet.

– Nej, jag skulle hålla mig till det skattetryck som regeringen beslutat om. Sen skulle jag fortsätta med privat givande till exempelvis Rädda Barnen.