Tonårsflickor åtalas i dag för inblandning i rånmordet i Frösunda

Publicerad 2013-11-21

"Vi lockade gubbar med sexuella tjänster"

Flickorna stämde träff med den 32-årige mannen på en dejtingsajt.

Planen var att han skulle luras på pengar – men det urartade i ett bråk som slutade med att 32-åringen höggs ihjäl.

Nu åtalas de fem personerna i dejtingligan.

Polis på plats i Frösunda, där en man hittades död. Mannen kan ha lockats på en dejtingsajt.

Dådet skedde i Solna torsdagen den 5 september.

Flickorna hade då vid flera tillfällen lurat "gubbar" att de skulle sälja sexuella tjänster. När offren anlänt har två manliga kumpaner  dykt upp och rånat dem under knivhot.

Så var tanken även denna gång.

En av flickorna erkänner i förhör att hon varit delaktig i att lura 32-åringen "men inte i det som hände efteråt."

Två mordmisstänkta

32-åringen hade lånat en bil av en bekant, men när han inte hörde av sig senare på kvällen anmäldes han försvunnen. Något aktivt sökande inleddes inte eftersom de flesta brukar komma till rätta. När mannen inte heller dök upp på lördagen då kan skulle köra en släkting till flygplatsen, började hans närmaste vänner ana att han utsatts för brott.

De gick in och tittade på den aktuella dejtingsidan, där det noteras var man senast befunnit sig. Det stod Järva krog. Vännerna åkte dit och letade och hittades snart den övergivna bilen, och kort senare hittade polisen också kroppen.

En av flickorna var bara 15 år vid tillfället och den andra nyss fyllda 18.

I dag åtalades de för grovt rån.

Tre män, 25, 26 och 29 år gamla, sitter häktade i målet.

De två yngsta åtalas för mord och grovt rån, medan 29-åringen åtalas för medhjälp till grovt rån.

Ytterligare två rån

Enligt åklagaren ska 25- och 26-åringen ha slagit och sparkat på 32-åringens ansikte, huvud och kropp och dessutom huggit honom med kniv vid ett stort antal tillfällen i benen, ena armen, händerna och kroppen.

När 32-åringen låg livshotande skadad på marken ska sedan den 18-åriga flickan ha tagit runt 5 000 kronor ur hans ficka. Samtidigt ska den nu 16-åriga flickan ha lyst med ficklampa för att underlätta för de två mordmisstänkta männen och 18-åringen att begå brotten.

Efter rånet ska bytet ha delats upp mellan de fem åtalade.

Flickorna, 25-åringen och 26-åringen åtalas också för ytterligare två "dejtingrån".

Också i de fallen ska män ha förmåtts komma till Järva Krog för vad de trodde var en dejt och i stället blivit rånade. Ett av rånen rubriceras som grovt och i båda fallen ska hot och våld ha förekommit.

Men trots att det gick så långt att 32-åringen rånmördades planerade ligan att begå fler brott, menar åklagaren. Som bevisning har hon bland annat åberopat en lista på sms som skickats och mottagits av 16-åringen "av vilka framgår att man även efter den 5 september 2013 har haft syfte att begå brott".

Flickan hade rymt

Den yngsta flickan blev tvångsomhändertagen som 13-åring och hamnade på ett behandlingshem där det förekom droger och alkohol, och skolgången blev lidande. Hon har därefter flyttas mellan en rad olika sådana hem.

Enligt ett yttrande från Ersta diakoni, Barnrättsbyrån, "finns i dagsläget inget som tyder på att socialtjänstens insatser lett till att N:s tillvaro förbättrats utan snarare det motsatta."

Hennes mamma är mycket kritisk till vad hon kallar "vanvården" som pågått i två år.

– Den unge har aldrig knutit an till någon vuxen på dessa behandlingshem. Istället har hon knutit an till andra ungdomar som bott på dessa hem. Hon har missbrukat inom behandlingshemmens väggar och aldrig fått terapi eller vård som är anpassad efter hennes behov.

Vid tiden för mordet hade flickan rymt och enligt en skrivelse från mamman ska hemmet inte gjort några egna försök att få tag i henne.

Mamman har nyligen överklagat det senaste beslutet om omplacering till ett ungdomshem. Både flickan och hennes mamma vill att hon ska få komma tillbaka hem igen.