Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Niklas, 13, sålde sex: De ville ha min ålder

Publicerad 2014-01-07

Niklas växte upp i en välbärgad familj i en medelstor svensk stad.

Efter ett övergrepp när han var 13 år gammal började han sälja sex – till småbarnspappor, välutbildade och sina egna lärare.

– Det är åldern de vill ha, säger han till Verkligheten i Sveriges Radio P3.

I fjol sände Verkligheten uppmärksammade inslag om att mängder av män hörde av sig till fejkade pseudonymen "Emma, 14", och om flickor som sålde sex på nätet.

Nu tar programmet upp pojkar som exploateras i prostitution. Niklas heter egentligen något annat och berättar för Sveriges Radio att han i sin barndom bodde i ett lugnt villaområde i en "välbärgad" familj.

Då han var 13 år gammal tränade han friidrott och utsattes för ett sexuellt övergrepp av en föräldratränare. Kort därpå började han sälja sex, för att döva sin ångest.

”15 var nästan lite gammalt”

Han gick in och började chatta på olika gaycommunities på nätet och beskriver att det var enkelt att få kunder vilken tid på dygnet som helst.

– Det räckte att man skrev hur gammal man var, att man var en kille i 14-15-årsåldern, så kom inviterna, säger Niklas till Sveriges Radio.

– De gillade att jag var ung. Jag såg väldigt ung ut. När jag var 13 hade jag inte ens kommit in i puberteten. Jag såg typ ut som en 10-åring. Det var åldern de ville ha. Det var lättare att sälja sex när man var 13-14. Vid 15-16 var man nästan lite gammal.

Ofta skedde mötena i en bil eller i en lägenhet.

– Det var bara att blunda och efter en halvtimme var det över.

Vissa av männen kunde vara jättetrevliga när de pratade inledningsvis.

– När det kommer till sex är de jätteelaka. Jag fick hjärnskakning en gång.

Det var när han var 15 år och ville dra sig ur. Mannen slog Niklas huvud i väggen och fortsatte "tills han var klar".

Sålde till sina egna lärare

Ibland kom Niklas överens med männen om hur mycket männen på chatterna skulle betala. Vissa betalade aldrig.

Han har fått 1000-2000 kronor per gång och sålde sex 15-20 gånger i veckan, ibland flera gånger om dagen.

När tränaren som utsatte honom för övergrepp förstod att han sålde sex blev även han en av de regelbundna köparna.

Enligt Niklas var männen som köpte sex av honom ofta till synes vanliga män, med höga utbildningar. En trebarnspappa. Hans egna lärare. Människor som kände igen honom i staden han växte upp.

Föräldrarna märkte att han mådde dåligt då han vid 16 års ålder började med kokain. De fick då reda på övergreppet tre år tidigare, men aldrig att han prostituerat sig.

I dag är Niklas i 20-årsåldern och har slutat sälja sex för ett år sedan. Han är ren från droger och pratar med en psykolog. Men ibland blir det "återfall".

– Det är fortfarande en väldigt lång väg dit, liksom. Jag tänker på det där minst en gång i timmen, säger han till Sveriges Radio.

Fler pojkar än flickor säljer sex

Thomas Andersson, pressekreterare på organisationen Ecpat som jobbar mot barnsexhandel, tar upp att pojkar är överrepresenterade när det gäller barnprostitution i Sverige.

Enligt Ungdomsstyrelsens rapport "Se mig" från 2009 svarade 1,8 procent av pojkarna respektive 1,0 procent av flickorna i årskurs 3 i gymnasiet att de sålt sex.

– Däremot syns de mindre än flickor.

Andersson anser att en ny och större kartläggning skulle behövas för att kunna sätta in förebyggande åtgärder.

– Det finns mycket annonser på nätet, men även om vi vet att killarna är fler, ser vi mest flickor.

I Stockholm finns två, snart fyra poliser som arbetar uppsökande med barnprostitution. Även i Värmland finns ett par specialicerade poliser.

– I resten av landet saknas det. Det här pågår öppet överallt, och man har ingen koll på det.

Det är känt att efterfrågan är stor och att det är svårt att döma för köp av sexuell handling av barn.

– Det räcker att den misstänkte säger att "jag visste inte att den här personen var under 15". Dessutom har varken förövaren eller barnet intresse av att anmäla så länge man är inne i den här destruktiva cirkeln.

Ofta ett självskadebeteende

Det finns många olika anledningar bakom att pojkar börjar prostituera sig.

– Det behöver inte betyda att man kommer från ett väldigt trasigt hem eller att man är en missbrukare. En anledning kan vara att man hamnar i en social utsatthet, som inte behöver vara ekonomisk: en frånvarande vuxenvärld.

Liksom i fallet Niklas är det heller inte ovanligt att ett övergrepp blir en utlösande faktor.

– Det är en förekommande anledning. Det blir ett självskadebeteende.

Färre pojkar än flickor anmäler sexuella övergrepp.

– När det gäller flickor ser vi en positiv trend: fler anmäler. Men så är det inte för pojkar. Det är fortfarande ett större tabu för pojkar och män att erkänna att man har blivit utsatt för ett sexuellt övergreppp, säger Thomas Andersson.

Dessutom är vården för våldtäktsoffer generellt främst utformad för flickor och kvinnor.

– Den klart avgörande faktorn är att det finns en efterfrågan. Men om köparna vet vi väldigt väldigt lite, eftersom det nästan inte finns några dömda.

Under veckan kommer Verkligheten sända två ytterligare program om pojkar som säljer sex, på onsdag och torsdag.