Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Kent Persson sparkade i gång M:s valrörelse

Publicerad 2013-10-19

Kent Persson

NORRKÖPING. På måndag drar Moderaterna i gång sin valrörelse på allvar.

Under två veckors tid ska partiet möta minst 50 000 väljare under parollen "Alla behövs".

– Vi har gjort vår hemläxa, lagt grunden för vår politik och nu är vi redo att gå ut i valrörelse, säger partisekreteraren Kent Persson (M).

I dag var det partisekreteraren Kent Perssons tur att tala för ombuden på Moderaternas stämma i Norrköping. Han lanserade då partiets nya kampanjparoll "Alla behövs". På en pressträff efteråt förklarade Persson vad det innebär.

– Det handlar om att sätta människan i centrum. Vår politik ska skapa förutsättningar för alla människor att kunna bygga sina liv framåt, säger han.

”Ska ut och möta väljarna”

När stämman är över i morgon och måndagen kommer så berättade Kent Persson att partiets valrörelse drar igång på allvar. Under två veckors kampanjande ska man inledningsvis prata med 50 000 väljare. Det är en del i den stora samtalskampanj partiet genomför inför valet där 900 000 samtal med väljare ska genomföras.

– På måndag startar vi med full kraft. Vi ska gå ut och möta väljarna och beskriva vad som är vår politik och vad vi vill genomföra den kommande mandatperioden. Det är det som ett och halvt års utvecklingsarbete av politiken har lagt grund för. Vi har valt att resonera mycket med väljarna, men nu är vi på väg in i nästa läge, säger Persson.

Partisekreteraren fokuserade i sitt tal framför allt på fyra huvudområden där han menar att partiet förnyat sig. Huvudfokus i valrörelsen kommer att ligga på jobben.

– Det handlar om hur vi ska möta upp de som har extra tufft att komma in på arbetsmarknaden och ge dem bättre förutsättningar. Det handlar om unga som har svårt att klara skolan och om utrikes födda.

Diskuterade skolfrågor

Ett annat område som diskuterades flitigt på M-stämman i dag är skolan och förskolan.

– Jag pratade om skolans betydelse, att redan från tidiga åldrar ge rätt förutsättningar. Det är ett långsiktigt åtagande som vi nu tagit på oss, att redan från förskolestadiet ta på oss att möta barnen. Det är så vi lägger grunden så att alla klarar skolan, säger han.

Partiet har under helgen gjort flera förflyttningar i sin politik.

– Vi har gjort en del policyförändringar när det gäller vår skol- och förskolepolitik. Tittar man på förskolan så har vi pratat om hur vi där kan förstärka för de som har det allra tuffast. Vi har också resonerat om att höja kvaliteten. Vi vill ge Skolinspektionen ett tydligt uppdrag i frågan om hur stora förskolegrupperna ska vara. Vi tror nämligen inte att man kan lagstifta om det, det behöver man bestämma på varje enskild förskola. I skolan säger vi att vi ska ha obligatorisk förskoleklass, alltså tioårig grundskola, säger han.

”Öka polisens närvaro”

Kent Persson lyfte även fram välfärdens betydelse, men även satsningar på hårdare straff för grova brott.

– Jag pratade om trygghet. Människor som växer upp i områden med utanförskap behöver få större trygghet. Det handlar om att öka polisens närvaro.

Slutligen manade Persson på ombuden inför den kommande valrörelsen, som partiet inleder i ett underläge i opinionen.

– Vi har gjort vår hemläxa, lagt grunden för vår politik och nu är vi redo att gå ut i valrörelse.

Jämtin kritisk

Men Socialdemokraternas partisekreteraren Carin Jämtin delar inte alls bilden av Moderaterna som ett parti som förnyat sig och nu är redo för framtidens utmaningar.

– Kent Persson verkar inte vara bra på att förhålla sig till verkligheten. Jag tycker att man i stället borde prata om de stora problem som finns med en arbetslöshet som ökar och skolresultat som sjunker, säger hon.

Enligt henne borde Moderaterna efter sju och ett halvt år i regeringsställning erkänna att deras politik misslyckats.

– De borde bli bättre på att förhålla sig till de samhällsproblem som faktiskt finns och inte moderat politik som ändå inte gör någon nytta. Både arbetslösheten och långtidsarbetslösheten har ökat.

Men hon är i alla fall överens med Kent Persson om en sak. De ser både fram emot den kommande valkampen.

– Det kommer bli ett långt valår med många debatter och diskussioner. Det tycker jag är bra, då blir alternativen tydliga.