Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Avslöjar ny M-strategi: Kampanja för Jan Björklund

Publicerad 2013-10-18

Alliansens ledare var på plats vid M-stämman i dag.

NORRKÖPING. Moderatledningen storsatsar på skolfrågan och uppmanar nu sina lokala företrädare att göra det samma.

Aftonbladet kan avslöja att strategin nu blir att kampanja stenhårt för utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Moderaterna ska mangrant ställa sig upp som de allra viktigaste valarbetarna för honom, säger Tomas Tobé (M), skolpolitisk talesperson.

Tomas Tobé (M), skolpolitisk talesperson.

I morgon bitti ska ombuden på M-stämman i Norrköping ta sig an den viktiga skolfrågan. De ska då ta ställning till de 34 förslag som en arbetsgrupp, ledd av skolpolitiska talespersonen Tomas Tobé, har arbetet fram. Men Aftonbladet kan avslöja att Tobé kommer inleda det tal han håller med en skarp uppmaning till partiets lokala företrädare.

– Jag kommer att inleda med att visa en bild där det står "Back to school". Med det vill jag dels tacka för det senaste året där vi på bred front har gjort ett utvecklingsarbete kring vår skolpolitik. Jag vill också rikta en väldigt tydlig uppmaning till våra lokala företrädare att nu se till att de gör skolfrågan central för nya Moderaterna, säger han.

Skolan en het fråga

Enligt Tobé så står dagens skoldebatt till stor del mellan de som är för eller emot utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Ett av mina budskap i talet i morgon kommer att vara att vårt parti mangrant ska ställa sig upp som de allra viktigaste valarbetarna för Jan Björklund. Den fråga väljarna ska ställa sig är om man tycker att det varit rätt att som Alliansen gjort - att i grunden reformera skolan med mer fokus på kunskap. Eller om vi ska gå tillbaka och rösta på något som är väldigt oklart, säger han.

Skolfrågan har blivit en av de allra hetaste politiska frågorna inför valet nästa år och både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har stärkt sitt förtroende i frågan. Och nu menar Tobé att det är dags för Moderaterna att vara mycket mer aktiva.

– Folkpartiet har ett mycket starkt förtroende i skolfrågan. Det är alldeles utmärkt, det vi vill bidra med nu är att även M ska se till att vi gör skolfrågan till en stor vinnarfråga för Alliansen inför valet 2014. Jag tror M kan bidra mer än vad vi har gjort det senaste årtiondet, framför allt i debatten, säger han.

”Gjort sin hemläxa”

Men nu menar Tobé att M gjort sin hemläxa och utvecklat sin skolpolitik.

– Tidigare har vi lagt huvuddelen på valfrihet och att man ska kunna välja skola. Den delen finns så klart kvar, men jag tycker att vi måste ta ett större ansvar för att alla skolor ska vara bra. Då blir sådant som ökad likvärdighet en ny central del i vår skolpolitik.

Han uppmanar nu partiets lokala företrädare att bestämma sig för att göra skolan till en huvudfråga även i hemkommunerna.

– Sedan ska man gå igenom sin egen skolpolitik och se om man behöver förnya den eller förändra den för att ge svar på de frågor som är aktuella i kommunen. Det är den hemläxan som man behöver göra. Det finns många kommuner, till exempel i Sollentuna, där Moderaterna har varit starka i utvecklingsarbetet med skolpolitiken. Jag vill se fler sådana exempel.